23948sdkhjf

Lämnar över stålverksamheten

Lindab som arbetar med ventilation, plåt och bygg avyttrar sin verksamhet för stålbyggnader.

Det är affärsområde Building systems med verksamhet för stålbyggnader under varumärket Astron som säljs. Köpare är det franska byggbolaget Groupe Briand.

Förvärvet är villkorat av konkurrensgodkännande i Ryssland. Engångskostnader med anledning av försäljningen förväntas uppgå till cirka 430 miljoner kronor.

Astron förvärvades 2005 och har verkat som ett självständigt affärsområde inom Lindab. Under 2020 var Astrons omsättning 946 miljoner kronor vilket motsvarade cirka 10 procent av Lindabs totala omsättning. Affärsområdet sysselsätter 680 personer.

Groupe Briand har 70 års erfarenhet av uppförande av byggnader i stål, cement och trä. De har främst verksamhet i Frankrike och ser förvärvet av Astron som en möjlighet att expandera till fler länder i Europa. Groupe Briand omsätter cirka 300 miljoner euro och har 1 200 medarbetare.

– Astron har förbättrat lönsamheten under de senaste åren och de har en attraktiv produktportfölj och en kompetent ledning. Lindabs primära fokus är ventilation och Astrons stålbyggnader passar därmed inte in i Lindabs strategi. Vi är övertygade om att Groupe Briand är rätt ägare för att ta verksamheten till nästa nivå tack vare sin långa erfarenhet från liknande verksamhet, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab och tillägger:

– Lindab kommer nu satsa med full kraft inom de växande affärsområdena Ventilation systems och Profile systems.

– Vi glädjer oss över att välkomna Astron till Groupe Briand. Astron är ett välkänt varumärke för stålbyggnader och parkeringshus i Europa. De tekniska teamens kompetens och den kundorienterade ledningen gör oss optimistiska när det gäller vår förmåga att utveckla Astron. Genom utbyte av erfarenheter mellan våra bolag kan vi öka effektivitet för våra kunder och utveckla våra team, säger Gil Briand, vd och ägare av Groupe Briand.

– Vår prioritering för framtiden är inom ventilation i Europa. Det är huvudsakligen inom affärsområdet Ventilation systems som vi genomför vårt omfattande investeringsprogram och våra förvärv. Efter avyttringen kommer vi att ha kvar två affärsområden som är väl integrerade med varandra och där Lindab har rätt kompetens för att nu ytterligare öka både omsättning och lönsamhet, avslutar Ola Ringdahl.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156