23948sdkhjf

Investerar 10 danska miljoner i bränslecellsindustrin

För två år sedan fattade Alsform Værktøjsfabrik ett strategiskt beslut. Efter att ha kontaktats av en svensk tillverkare av komponenter för bränsleceller, och efter att ha genomfört en efterföljande marknadsanalys, beslutades det att fokusera på att leverera verktyg till bränslecellsindustrin.

- Vi visste att det fanns stor potential och en växande efterfrågan, men också att det skulle kräva en stor investering i både tid och pengar, säger direktör Svend Petersen och fortsätter:

-Det är därför med stolthet och glädje som vi i början av våren kunde inviga våra helt nya produktionsanläggningar med två högprecisionsbearbetningscentraler installerade i klimatstyrda lokaler som till 100 procent är avsedda för tillverkning av verktyg för bränslecellsindustrin. En investering på mer än 10 miljoner kronor.

Den nya bearbetningsavdelningen består av ett Mikron S400U bearbetningscenter som kan hantera arbetsstycken upp till 500x240x360 millimeter och ett Mikron S500 bearbetningscenter som kan hantera arbetsstycken upp till 500x450x360 millimeter.

Investeringen måste ses i ljuset av att bränslecellsindustrin ställer mycket höga krav på sina leverantörer - även när det gäller verktyg, och detta har också bjudit Alsform Værktøjsfabrik på utmaningar.

- Det första vi möttes av var att vi var tvungna att producera det här inom några väldigt små toleranser. Vi pratar 3 my i tolerans, säger Finn Kjelstrup Pedersen från Alsform Værktøjsfabrik.

- För det andra är det en relativt stor yta, som faktiskt är ganska komplicerad att tillverka, och det innebär att CNC-programmet är extremt stort och komplicerat, och mängden data som ska överföras är mycket stor. Så det ställer också krav på maskinen, och det var något av det vi fick reda på var ett problem med den typ av maskiner vi redan hade, fortsätter han.

Nästa utmaning var verktygens ytor, som måste vara extremt släta.

- Materialet de använder är relativt benägna att hålla sig till en sådan form, och man kan inte riktigt använda vanliga smörjmedel och släppmedel. Där brukar man vilja polera formen, men den poleringen skapar ett fel i formen, som faktiskt är för stor, så vi måste ha en process där vi kan producera denna form direkt i själva bearbetningsprocessen, förklarar Finn Kjelstrup Pedersen, och fortsätter:

- Så det vi kan göra med de här nya maskinerna är att vi kan göra en verklig bearbetning i härdat verktygsstål, och som lämnar en bearbetning som är väldigt, väldigt smidig, och som faktiskt är bättre än om du hade slipat den, fortsätter han.

Alsform säger att kunderna har tagit initiativet väldigt bra, och redan nu efter några veckors produktion har verktyg levererats till både Danmark och Sverige, och fler är på gång.

Sammantaget visar utvecklingen att det var rätt beslut som togs en sen eftermiddag för nästan två år sedan. Inte minst nu när bränslecellsindustrin genomgår en omvandling från en utvecklingsindustri till faktisk produktion i stor skala.

Och Alsforms utveckling stannar inte här. Med finansiering från EUs regionalfond fortsätter de att optimera produktionsmetoder och designverktyg som behövs för att behålla den ledning de för närvarande har på kunskap och teknik.

- Vi har ett mycket bra grepp om den danska och svenska marknaden, men det stannar inte här. Vi söker ständigt nya kunder i våra grannländer och har en ambition att bli Nordens föredragna verktygsleverantör för bränslecellsindustrin. Därför har vi också förberett våra byggnader så att vi kan fördubbla vår nuvarande kapacitet, säger Svend Petersen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.141