23948sdkhjf

Trendbrott för svenska underleverantörer

Sinf presenterar en ljusare tid för svenska underleverantörer
Underleverantörernas orderingång har planat ut, men förväntningarna under innevarande kvartal visar redan en tydlig ökning.

Trendbrott
– Äntligen ser vi en positiv utveckling efter tre kvartal med oförändrad orderingång. Även om omsättningen än så länge inte tagit fart så är indikationerna goda, säger Anders Ekdahl, VD Svensk Industriförening Sinf.

Arbetskraft
Barometern visar dessutom att andelen företag som planerar att dra ner på personalstyrkan minskar, istället söker man produktionspersonal samt marknads- och försäljningskompetens

– Hela 44 procent av företagen förväntar sig ökad orderingång under andra kvartalet. Fler som avser att anställa (23 procent) och färre (10 procent) som planerar nerdragningar, det är positivt. Det enda egentliga problemet är att bristen på kvalificerad arbetskraft fortfarande kvarstår, säger Anders Ekdahl, VD för Sinf.

Trots detta ser Sinf ett återkommande problem.

– Bristen på utbildad arbetskraft är ett konstant problem. Till och med under krisen 2008-09 angav var fjärde företag att det var ett problem. Nu ligger vi konstant på ca hälften av företagen, det är ett underbetyg åt utbildningspolitiken. Snart är det försent att agera. Hög medelsålder på befintliga medarbetare, tröga utbildningsvägar med långa leveranstider gör att företagen snart står utan den arbetskraft de behöver, säger Anders Ekdahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062