23948sdkhjf

SGU förklarar metallprisernas utveckling

Nya siffror från Sveriges geologiska undersökning, SGU visar hur prisutvecklingen för metaller varit hittills i år. Och SGU sammanfattar varför. Statistiken kommer från S&P global market intelligence.

Järnmalmsprisets ökade fram till i juli. I september hade det fallit med 12 procent sedan början av året. SGU skriver att en anledning är att de brasilianska gruvorna åter levererar som innan covid-19. En annan anledning är att Kina efterfrågar mindre stål och själva ska producera mindre resten av året sedan de tidigare haft en hög tillverkningstakt.

Ädelmetallpriserna har sjunkit med minus 6 procent för guld och minus 12 procent för silver. SGU berättar att det troligen beror på kapital att frigörs från guld och silver för att användas till investeringar.

Basmetallerna fortsätter stiga. Aluminium har stigit med 34 procent och tenn med 52 procent. SGU skriver att för aluminium beror ökningen på global efterfrågan och hårdare reglering av energianvändning i Kina. För tenns del menar SGU att ökningen kan härledas till låga lager och att pandemin slagit hårt mot Sydamerikanska smältverk där tenn utvunnits.

Batterimetallerna har stigit, kobolt med 53 procent och litium med 160 procent. Det skriver SGU beror på en ökad efterfrågan på elbilar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172