23948sdkhjf

Grattis årets plåtslagare

Årets plåtslagare 2021 heter Jonas Olsson och är anställd på Deje Husplåt i Karlstad.

– Det är naturligtvis jättekul och jag är oerhört glad över att få ta emot detta pris. Det är en stor ära och jag blev faktiskt lite paff när jag fick veta det, säger Jonas Olsson.

Utmärkelsen innefattar ett diplom, en guldmedalj och ett stipendium på 20 000 kronor.

Jonas Olsson genomförde sin utbildning vid Nobelgymnasiet i Karlstad 1992-1995 och fick sitt yrkesbevis 1998. Han har därefter arbetat på olika plåtslagerier i Värmland och i Oslo, fram till 2017, då han fick sin nuvarande anställning hos Deje Husplåt i Karlstad.

– Både min morfar och morbror var rörmokare så jag har säkert inspirerats av dem, men jag siktade egentligen in mig på att bli snickare när jag började på gymnasiet. Under utbildningens gång blev jag mer och mer intresserad av plåtslageri, eftersom det kändes mer inspirerande och omväxlande, säger Jonas Olsson.

Projekten har varit många under åren. Mest tycker han om jobben på kulturmärkta hus där han får fundera lite extra. Några av de tekniskt mest krävande uppdragen som ledde till att han fick ta emot utmärkelsen, är bland annat hans arbete med Silleruds kyrka i Årjäng, Degerfors kyrka, Norra Finnskogs kyrka, Järnboås kyrktorn, Vasakronans huvudkontor samt regeringshuset i Stockholm.

– Det handlar mycket om att det är ett yrke som innehåller både varierande och omväxlande arbetsuppgifter. Jag gillar att mina utförda arbeten syns och att andra kan se dem. Därför är det extra kul att arbeta med restaureringar och då främst på kyrkor och andra kulturhistoriska byggnader, eftersom det ofta krävs tekniskt avancerade detaljarbeten på sådana objekt, säger Jonas Olsson.

De senaste åren har han arbetat tätt ihop med sin plåtslagarkollega, Jon Holgersson. Deras gemensamt utförda uppdrag har blivit mycket lyckade och resulterat i att plåtslagarduon har blivit extra eftertraktade av beställarna.

– Samarbetet mellan mig och Jon fungerar mycket bra eftersom vi är duktiga på olika saker och därför kompletterar varandra på ett fungerande sätt. Så Jon är minst lika delaktig i det här priset, säger Jonas Olsson och fortsätter:

– Jag vill också tacka Jimmy Olsson på Roslagens Plåtkonsulter för ett bra samarbete samt ledningen på Deje Husplåt som har haft förtroendet att ge mig avancerade och lärorika arbetsuppgifter.

Det är Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond som varje år utser en yrkespersonlighet de anser vara värd titeln Årets plåtslagare

Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden.

Och stiftelsens motivering lyder:

Förutom att Jonas Olsson uppvisar gedigna kunskaper inom byggnadsplåtslageri, är han också en mycket driven plåtslagare som alltid ser till att resultatet av utförda arbeten är av högsta kvalitet. Jonas har haft förtroendeuppdrag som arbetande förman på ett stort antal entreprenader genom åren och han är också mycket omtyckt och har lätt för att samarbeta med parter involverade i olika objekt. Genom att utnämna Jonas Olsson till ”Årets plåtslagare” hoppas Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, att lärlingar och arbetskamrater ytterligare kan inspireras till att utveckla sina yrkeskunskaper till nya nivåer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187