23948sdkhjf

Dokumentär bortom stålet

Dokumentären Beyond stål från Jernkontoret vill lyfta hur kreativa, kompetenta människor gjort att stålindustrin kunnat växa sig stark i Sverige.

– Just nu är det svensk järn- och stålindustri som driver omställningen och det som sker hos oss kan komma att göra stor skillnad för det globala klimatet. Samtidigt kräver arbetet människor med rätt kompetens, för att genomföra det teknikskifte vi nu tar men också för att fortsätta att utveckla både tekniken och produkterna. Vi måste arbeta på alla fronter för att fler människor ska få upptäcka alla möjligheter som finns inom vår industri, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Filmen är skapad tillsammans med modedesignern och stålentusiasten Naim Josefi. I den möter vi kreatörer som arbetar med stål i sex olika delar.

– Jag skapar drömmar och definierar bolags eller människors doft-DNA. En doft är ju otroligt abstrakt, att kunna identifiera den och applicera den på ett så påtagligt material som stål, det är en av de mest unika kombinationerna som jag jobbat med. Hittills, säger Linda Landenberg Holst, parfymör och medskapare av parfymen Steel by Naim.

– Stilride handlar om att vi vill undersöka den platta plåtens fulla potential. När vi viker plåten för att göra vår konstruktion så liknar ju det till viss del det man gör i origami, berättar Tue Beijer, industridesigner och skapare av Stilride.

– Jag vill göra smarta saker som underlättar i människans vardag. Stål håller länge och det klarar väldigt tuffa påfrestningar. Tittar vi utanför industrin då tror jag att det finns en massa spännande grejer att utforska med just stål, säger Lovisa Pettersson, designer och skapare av The Bug.

– Efter modeveckan så blev projektet väldigt uppmärksammat. Det kom folk utifrån och knackade på i vår reception och alla ville se stålklänningen. Jag tror att man kan bli hur kreativ som helst. Jag tror att det finns oändligt med möjligheter med stål, säger Timmy Samuelsson, produktionstekniker på Voestalpine i Munkfors och medskapare till Steel Dress.

– Samarbetet med Munkfors var helt galet bra. Jag tänkte lite kreativt med färger och då plötsligt kom 100 meter band i svarta färger som aldrig tillverkats tidigare. Målet var att etablera något riktigt exklusivt, beyond mode och beyond stål, och ta det in på modeveckan, berättar Naim Josefi, modedesigner och skapare av bland annat Steel Dress.

– Det mest spännande med projektet var att det var en applikation och en användning av vårt material som inte jag sett framför mig tidigare. Att det gick att göra tyg, det var fascinerande. Det öppnar ju upp helt andra dimensioner för vad vi kan använda det här materialet till – det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Dilip Chandrasekaran, Head of R&D and technology på Kanthal. 

– Jag vill kombinera ett vackert stål med en fruktansvärt bra egenskap. Stålet är utmanande att jobba med, men det finns nog inga begränsningar egentligen, säger Torbjörn Tobbe Lundström, knivmakaren i Åre.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172