23948sdkhjf

SSABs fossilfria stål går till frakthantering

SSAB ska leverera fossilfritt stål till Cargotec som levererar frakt- och lasthanteringslösningar. Cargotec planerar att använda det fossilfria stålet i sin frakthanteringsutrustning.

Tillsammans ska de föra in fossilfritt stål i frakthanteringsindustrin. Företagen kommer att påbörja en samordnad utveckling för användning av SSABs fossilfria stål i Cargotecs frakthanteringsutrustning.

Det strategiska partnerskapet ska gynna båda parter och slutanvändare. 

─ Vi är glada att få välkomna Cargotec som partner för fossilfria stålprodukter. I ett nära samarbete i utvecklingen av den fossilfria värdekedjan bidrar vi till att stärka våra kunders konkurrenskraft och minska deras koldioxidavtryck, samtidigt som vi säkerställer de bästa lösningarna för slutanvändarna, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

─ Jag är stolt över att vi banar väg inom frakthanteringsindustrin genom åtagandet att använda fossilfritt stål, och har denna unika möjlighet att arbeta med en föregångare inom utveckling av fossilfritt stål. Detta är ett viktigt steg mot vår vision att bli ledande inom hållbart fraktflöde, säger Mika Vehviläinen, vd på Cargotec.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit år 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. 

SSABs stålproduktion baseras på Hybrit-tekniken som ersätter kol och koks med fossilfri el och vätgas. Processen eliminerar i stort sett koldioxidutsläpp i stålproduktionen.

År 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål I kommersiell skala efter omställning av Oxelösunds masugnar till produktion med ljusbågsugn. 

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172