23948sdkhjf

Så drabbar de höga tunnplåtspriserna

Den svenska privatägda koncernen Areco är aktör inom tillverkning av byggplåt.

På vilket sätt har de drabbats av de höga priserna på tunnplåt? Och hur ser det ut framåt?

Den första frågan har ett gemensamt svar.

De har haft en konstant prishöjning på sina produkter under det senaste året, berättar marknadskommunikatör Anita Benke för Metal supply.

Men hur det ser ut framåt behöver beskrivas på olika sätt i koncernens olika verksamheter.

Anders Lindell är vd för Areco Metals. Företaget hanterar inköp, distribution och lagerhållning av tunnplåt från stålverk i hela världen. De har ett råvarulager för 40 000 ton stål i Helsingborgs hamn. 

– Vi har påverkats som andra att efterfrågan är högre än tillgången, vilket gjort att priset har ökat i samtliga led från stålverk till slutkund. Fler och mer prisförhandlingar än normalt, ett högre tryck på kreditförsäkringar både på leverantörer och kundsegment, berättar han och säger vidare om framtiden:

– Fortsatta höga och stegrande priser, men diversifierat i höjd beroende på kvalitet av tunnplåt.

Ingvar Delén är vd för Areco Direct. Direct är koncernens grossistverksamhet med ett tiotal butiker i södra och mellersta Sverige. De lagerhåller de egentillverkade produkterna ur Areco Profiles byggplåtssortiment men har även ett sortiment inom handelsstål, armering och ventilation.

– Det som drabbar oss är den högre risken för kreditförluster i samband med att våra kunder inte har möjlighet att fullt ut kunna få ut de högre priserna till sina kunder, berättar han och tillägger:

– Vi drabbas också av anledningen till de högre priserna vilket är att efterfrågan är större än tillgången vilket gör att vi ibland inte har material att erbjuda till våra kunder och tappar då försäljning.

Detta är beroende på produkt, berättar han.

– Eftersom USA nu har ökat avverkningen på trä och priserna sjunker där kommer troligtvis emballagematerialet att återgå inom några månader.

– Gällande plåt ser det ut som att situationen kommer att kvarstå fram till nästa sommar åtminstone men det avgörs lite av efterfrågan inom bilindustrin.

– När det gäller ventilation så ser det just nu mörkt ut då flera halvledarfabriker i öst har fått stänga på grund av pandemin vilket drabbar ventilationsprojekt då styrutrustning inte finns att tillgå.

Areco Profiles producerar tak- och fasadprofiler, takavvattningsprodukter, och sandwichpaneler. De har två fabriker i Malmö, en i Lidköping, en i vardera Lipiany i Polen, Somero i Finland och Terndrup i Danmark. De levererar tunnplåtsprodukter från fabrik direkt till byggarbetsplatser.

– Priserna har vi lyckats höja hela tiden men det är många nu som sätter projekt på paus för den dyra prisbilden som är. Våra kunder har bekymmer att få ut priserna då de redan innan dessa gigantiska har slagit igenom, berättar man på Areco Profiles och avslutar om framtiden:

– Vårt bekymmer framåt är att vi saknar material och får hela tiden skjuta på leveranser, mycket av det vi tagit in är väldigt stora projekt som kan bli dyrbart vid förseningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094