23948sdkhjf

Plåtförädlaren automatiserar

Stans & press i Småland satsade tidigt på en laserskärmaskin med Plant manager cutting, PMC. Men det är länge sedan. Nu görs nästa satsning på automation.

– Innan vi började med dataprogrammen BySoft 7 och PMC fick vi en stor bunt med papper och fick programmera skärningen manuellt, efter investeringen försvann den mänskliga faktorn, och är det bara rätt från beställaren, så blir det rätt hela vägen säger Marko Tuomaala som är vd på företaget.

Under våren har de investerat i en ny fiberlaser på 6 kilowatt. Valet föll på en Bysmart fiber från Bystronic och automationslager från Antil med 15 fack där tre ton plåt i vardera öppnar för ett ännu smartare sätt att arbeta på. Hela lagersystemet är direkt kopplat och sammanbyggt med fiberlasern.

– Med plåtlagret direkt kopplat till lasern vinner vi många fördelar. Vi byter plåtkvalité runt 20 gånger per skift, och då vi har all plåt på plats är det bara att trycka på startknappen, säger Marko Tuomaala.

Företaget förädlar 2000 ton plåt årligen – allt från 1 till 25 millimeter. En beställning från en kund kan vara på 600 artikelrader med två veckors leverans, och då gäller det att ha ett system som håller koll på allt.

De är tio medarbetare på företaget.

– Vi har 60 procent fasta återkommande kunder och 40 procent är legotillverkning av specialprodukter till olika beställare, och det handlar i bägge fallen ofta om fåstycksbeställning, något som innebär en belastning om man inte har smart logistik i plåthanteringen, vilket automationslagret klarar av, säger Marko Tuomaala.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.062