23948sdkhjf

Flyttar hem aluminiumtillverkningen

I över tio år har svenska ABS Wheels tillverkat och producerat aluminiumfälgar i Asien. Nu flyttar de hem.

-Det är inte längre hållbart att producera våra fälgar så pass långt borta när logistik och produktionstid har skenat iväg säger Andie Lahdo, ABS Wheels vd.

Enligt företaget har flera fälgtillverkare haft sin produktion i Asien då man haft stora konkurrensfördelar med låg produktionskostnad, korta ledtider och hög tillverkningskapacitet.

Idag är det högst osäkert hur mycket man kan spara på att lägga tillverkning i låglöneländer långt bort då det mesta av besparingarna äts upp av fraktpriserna, skriver ABS Wheels och ger lite fakta:

Råvarupriset på aluminium har gått upp med 34 procent sedan januari i år

Transport- och logistikkostnaderna har gått från 2 200 dollar till 17 000 på en 40-fots container.

Så fördelarna med att flytta tillverkningen tror vd blir flera.

– Snabba leveranser och hållbar produktion är viktiga faktorer för att vi ska kunna möta våra kunders önskemål om kvalité, leverans och pris. Att producera fälgarna på en fabrik med högt ställda miljökrav och modern maskinutrustning stärker vår hållbarhetprofil och ABS Wheels som varumärke, säger Andie Lahdo.

Men det blir inte till Sverige som produktionen flyttas utan till en Europeisk fabrik.

– Anledningen till att vi inte tagit produktionen till Sverige är tyvärr för att det finns inget gjuteri som kan gjuta personbilsfälgar i Sverige. Sist det tillverkades fälgar i Sverige var när Tunaverken var aktivt men de försattes i konkurs 2006, berättar marknadschef på ABS Wheels Tobias Hellström för Metal supply.

Så var ska då fälgarna tillverkas?

– Delar av tillverkningen sker i Ismir Turkiet men vi är också i förhandlingar med en Italiensk tillverkare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.219