23948sdkhjf

SSAB levererar fossilfritt stål till Mercedes-Benz

SSAB ska leverera fossilfritt stål till Mercedes-Benz. Företaget planerar att använda stålet för prototypdelar i sina fordon.

Tillsammans ingår SSAB och Mercedes-Benz ett partnerskap för att introducera fossilfritt stål i fordonstillverkningen så fort som möjligt. De första prototypdelarna för karosser tillverkade av SSABs fossilfria stål planeras nämligen redan till nästa år.

– Vi är oerhört glada över att få Mercedes-Benz som partner för fossilfria stålprodukter. Vi bygger tillsammans en fullständig fossilfri värdekedja hela vägen fram till slutkund, säger Martin Lindqvist, vd samt koncernchef för SSAB och tillägger:

– Vi är stolta över att kunna minska de globala koldioxidutsläppen i samarbete med vår nya partner.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit år 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. 

SSABs stålproduktion baseras på Hybrit-tekniken som ersätter kol och koks, traditionellt använt för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Processen eliminerar i stort sett koldioxidutsläpp i stålproduktionen.

År 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål I kommersiell skala efter omställning av Oxelösunds masugnar till produktion med ljusbågsugn. 

Senast 2039 ska Mercedes-Benz nya personbilsflotta att bli koldioxidneutral längs hela värdekedjan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125