23948sdkhjf

De förvärvar Mastercam

Sandvik har tecknat ett avtal om att förvärva det amerikanska bolaget CNC Software som är leverantör av integrerade lösningar inom CAD/CAM-mjukvara för tillverkningsindustrin. Det är samma bolag som står bakom Mastercam som är en välanvänd Computer aided manufacturing, CAM-lösning inom industrin. 

Mjukvarulösningen Mastercam har en installerad bas på omkring 270 000 licenser/användare. De har även ett starkt nätverk av återförsäljare och väletablerade partnerskap med ledande maskintillverkare och verktygsföretag.

− Detta är i linje med vår strategi att växa inom området för digital tillverkning, specifikt med fokus på industriell mjukvara som ligger nära komponenttillverkning. Förvärvet av CNC Software och Mastercam-portföljen, i kombination med vårt existerande erbjudande och omfattande tillverkningskunnande, kommer att göra Sandvik till en ledande aktör på den övergripande CAM-marknaden mätt i installerad bas. CAM spelar en avgörande roll i den digitala tillverkningsprocessen och möjliggör nya och innovativa lösningar inom automatiserad design för tillverkning, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Bolaget kommer att redovisas inom Design & planning automation, en division inom affärsområdet Sandvik Manufacturing and machining solutions.

 − Mastercam kommer att utgöra hörnstenen i Sandviks CAM-portfölj, och bidra till ytterligare ökad produktivitet i komponenttillverkningen hos våra kunder – genom att kombinera Sandviks bearbetningskunnande med deras CAM-expertis, vilket även bidrar till bättre kvalitet och minskat spill. Specifikt kommer vi att kunna nyttja datafångst och -användning för att säkerställa effektiva verktygsval och optimerade verktygsvägar för våra kunder. Jag ser fram emot att välkomna CNC Software-teamet till Sandvik, säger Mathias Johansson, chef för Design & planning automation, Sandvik Manufacturing solutions.

CNC Sofware är ett familjeägt företag som grundades 1983. Företaget har sitt huvudkontor i Tolland, Connecticut, USA, och har 220 anställda. 2020 hade bolaget en försäljning på 60 miljoner dollar och andelen återkommande intäkter var omkring 60 procent. 

Transaktionskostnader kommer att redovisas i det tredje kvartalet 2021 och bedöms uppgå till 25 miljoner kronor. 

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen. Förvärvet förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2021, och förutsätter godkännande av berörda myndigheter. I samband med affärens slutförande genomför Sandvik en nedskrivning av överlappande tillgångar till ett värde av cirka 30 miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078