23948sdkhjf

Här kan Northvolt bygga batterifabrik

Norrköping är i samverkan med Finspång återigen en av städerna som Northvolt ser som en kandidat när företaget förbereder ytterligare en stor etablering av en ny fabrik för litiumbatterier i Sverige.

Fabriken beräknas ge jobb åt runt 2 500 personer.

– Det är mycket glädjande att vi återigen får möjlighet att lämna in ett anbud om en så här stor etablering och vi kommer att göra allt vi kan för att tillmötesgå Northvolts önskemål. Det här är viktigt och väldigt bra för hela vår region och det handlar om väldigt många arbetstillfällen, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Redan 2017 fick Norrköping en förfrågan från Northvolt om mark för att bygga en stor fabrik för batteritillverkning. Den gången hamnade fabriken i Skellefteå. Nu står företaget inför ytterligare en satsning på en jätteanläggning för batteritillverkning. Även denna gång är Norrköping i samverkan med Finspång ett av alternativen som fått lämna anbud för en etablering. Samarbetet med Finspång är viktigt vad gäller kundunderlag och tillgång på kompetens.

Förutom ett markområde på minst 75 hektar så ställer Northvolt krav på bland annat elkraft, logistik och tillgång till vatten. Företaget trycker också på att det är viktigt med närhet till flygplats, bra skolor och bostäder. Dessutom betonar man vikten av stöd från lokalsamhället.

– Det här är en viktig etablering för Norrköping. Vi föreslår Klinga som plats för etableringen. Vi tycker att det är mark som fyller de krav som Northvolt ställer. Nu ska vi fortsätta att jobba stenhårt för att få fabriken till Norrköping, säger näringslivsdirektör Pontus Lindblom.

Sista dagen för att lämna in anbud var 20 augusti. Precis som 2017 kommer nu tre till fem alternativ att analyseras djupare av Northvolt som har ambitionen att göra klart hela affären under 2021.

Byggstart är planerad till 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078