23948sdkhjf

Inlägg: Rätt sätt att diversifiera

James Thorpe är produktägare hos Sandvik Coromant inom skärande bearbetning. Här ger han sin syn på varför valet av rätt verktyg och att fastställa rätt beräkningar är avgörande för att ta sig an utmaningarna med diversifiering.

Tillverkare behöver rätt verktyg och beräkningar för att hantera nya intäktsflöden.

Det kommer ett nytt normalt för tillverkare i spåren av covid-19 – det menar McKinsey & Company i en ny rapport, berättar James Thorpe och utvecklar:

När vissa sektorer förlorar intäkter samtidigt som andra upplever oväntade ökningar i efterfrågan tvingar pandemin tillverkare att diversifiera sin verksamhet. 

McKinsey & Companys rapport Covid-19: Briefing note förutspår att tillverkare kan förvänta sig ihållande ändringar i kundmarknader och att tillverkare kommer att behöva anstränga sig för att navigera på ett ekonomiskt och samhällsmässigt hållbart sätt. Med andra ord måste de diversifiera för att överleva, fortsätter han.

Han menar att dagens ingenjörer är välbekanta med blandad produktion och att de flesta har utvecklats långt ifrån den förlegade stereotypen av uppfinnaren i sin lilla verkstad. Men diversifiering av produktionen ska fortfarande innebära många utmaningar.

– Att välja rätt verktygslösning är avgörande för att underlätta ändringar i produktionen. Framförallt för ingenjörer som jobbar med segt material som duplexstål, inconel eller varmhållfasta superlegeringar och företag som jobbar med många olika material. Den här typen av operationer kräver verktyg med noggrant beräknade skärdata, berättar han.

Han tar borrverktyg som exempel där borrsjunkningshastigheten kan variera mellan 50 och 1 000 millimeter per minut.

– För dessa verktyg är noggranna beräkningar viktiga för att förhindra förkortad verktygslivslängd eller, i värsta fall, att verktyget går sönder i förtid. För att uttrycka det enkelt, när komponentmaterialet ändras måste även motsvarande borrdata ändras. Vad menar vi när vi säger rätt verktyg? Hos borr menas vanligtvis verktyg som håller längre och som ger hål med bättre kvalitet, framförallt i segt material som inconel.

Men skärdataberäkningarna som måste optimeras för alla applikationer är lika viktiga menar han. Och att kunna fastställa dessa för en ny produkt kan kräva hjälp av en expert.

– Med resebegränsningarna till följd av covid-19 är det inte möjligt för verktygsspecialister att komma till olika anläggningar fysiskt. Så, hur kan dagens ingenjörer inte bara beräkna de bästa värdena, utan även kombinera dessa med det borr som är bäst lämpat för jobbet? Hur kan det dessutom göras snabbt och noggrant för att balansera aktiv produktionstid med utmaningarna inom diversifiering? Svaret stavas online-programvara, berättar James Thorpe.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.062