23948sdkhjf

Metallindustrin under 50 år

Vår systersajt Järn- och maskinindustrin har övervakat metallindustrin i 50 år. Redaktör Bo Christensen summerar åren som gått.

När du bläddrar igenom de första numren av järn- och maskinindustrin, som trycktes i augusti för 50 år sedan, är det klart att otroligt mycket har hänt i metallindustrin sedan 1971.

Ett antal danska företag inom metallindustrin har vuxit sig stora under de senaste 50 åren, och på vägen har helt nya företag naturligtvis också vuxit fram. Idag är flera globala företag med många anställda både i Danmark och runt om i världen. Andra har hittat sin nisch, som ligger till grund för ett hälsosamt företag.

Teknologisk utveckling är naturligtvis ett av de områden där det har skett en markant utveckling sedan 1971. De perforerade remskärarna och svarven har ersatts av CNC -maskiner. Mycket manuellt arbete har idag automatiserats, så att anställda i större utsträckning övervakar och styr processerna i produktionen.

I många fabriker sker produktionen i ett samspel mellan robotar och människor. Detta är en utveckling som vi inom järn- och maskinindustrin har täckt och fortsätter att övervaka noga.

Metallindustrin i Danmark påverkas naturligtvis också av globaliseringen. Många förutspådde på 1990 -talet att metallindustrin stod inför ett svårt öde eftersom lönerna i Danmark var för höga för att vi skulle kunna konkurrera. Detta är ingalunda fallet. Danska företag har visserligen flyttat jobb till länder med lägre timlön.

Men de danska företagen har till stor del också anammat den senaste tekniken och automatiseringen, så att det fortfarande finns en stor produktion i Danmark. I många företag har flytten varit en förutsättning för att de fortfarande ska vara närvarande i Danmark idag.

Redan från början 1971 har järn- och maskinindustrin varit journalistiskt fri och haft ett konstruktivt förhållningssätt. Vi som media är en del av branschen och avsikten är att fortsätta göra er läsare klokare på er egen bransch. Det är svårt att förutsäga utvecklingen under de närmaste 50 åren, men vi på järn- och maskinindustrin kan lova att vi kommer att fortsätta skriva inspirerande artiklar om utvecklingen inom metallindustrin. Tack för att du läser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.063