23948sdkhjf

SSABs första fossilfria stål går till Volvo

Ja, nu är SSABs första fossilfria stål av järn från LKAB producerat och levererat till kund. Men vem blev då första kund? Jo, Volvokoncernen.

Det meddelades på det event SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall bjudit in till för att visa när det första fossilfria stålet levererades.

– Det första fossilfria stålet i världen är inte bara ett genombrott för SSAB, det är ett bevis för att det går att ställa om och kraftigt minska klimatavtrycken från stålindustrin globalt. Vi hoppas att detta kan inspirera andra att också vilja öka takten i den gröna omställningen, sade Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB.

Som vi tidigare berättat skapade SSAB, LKAB och Vattenfall Hydrogen breakthrough ironmaking technology, Hybrit 2016 med mål att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning.

– Industrin och framförallt stålindustrin skapar stora utsläpp men är samtidigt en viktig del av lösningen. För att driva omställningen och bli världens första fossilfria välfärdsland är samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga avgörande. Det arbete som görs av SSAB, LKAB och Vattenfall inom ramen för Hybrit driver på utvecklingen av hela industrin och är ett internationellt föredöme, sade näringsminister Ibrahim Baylan som också deltog på eventet.

Under juli månad har SSAB valsat det första stålet framställt med Hybrit-teknik, av järn från LKAB som reducerats med 100 procent vätgas istället för med kol och koks.

Provleveransen till Volvokoncernen är ett viktigt steg på vägen mot en helt fossilfri värdekedja.

– Det är en avgörande milstolpe och ett viktigt steg mot att skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål. Vi har nu tillsammans visat att det går, och resan fortsätter. Genom att framöver industrialisera tekniken och ställa om till produktion av järnsvamp i industriell skala möjliggör vi stålindustrins omställning. Det är det största vi tillsammans kan göra för klimatet, sade Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

År 2026 är målet att leverera fossilfritt stål till marknaden och demonstrera tekniken i industriell skala.

– Det är mycket glädjande att Hybrit-samarbetet tar ännu ett viktigt steg framåt och att SSAB nu kan producera det första fossilfria stålet och leverera till kund. Det visar hur partnerskap och samarbete kan bidra till minskade utsläpp och ökad konkurrenskraft för industrier. Elektrifieringen bidrar till att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, sade Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Med hjälp av Hybrit-tekniken har SSAB potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med cirka tio procent och Finlands med cirka sju procent.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.063