23948sdkhjf

Cementas förlängda tillstånd anmärkningsvärt

Alla håller inte med om att regeringens beslut att tillfälligt förlänga Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland ger ett andrum.

Som vi tidigare berättat har regeringen gett Cementa godkänt att fortsätta med sin verksamhet i Slite fram till nästa sommar.

Läs också: Regeringen förlänger Cementas tillstånd

Flera ledare har berättat om sin lättnad även om de också ser baksidan med beslutet.

Läs också: Debatt: "Kortsiktig frist förändrar inte systemfelet med ineffektiva tillstånd"

Naturskyddsföreningen menar att beslutet inte bara bortser från Cementas bristfälliga miljökonsekvensbeskrivning utan även bryter mot EU-lagstiftningen.

– Regeringen bör inte hålla företag med undermåliga miljökonsekvensbeskrivningar under armarna. Det är uppseendeväckande att Mark- och miljööverdomstolens beslut körs över och att det med kort varsel görs förändringar i miljölagstiftningen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare och fortsätter:

– Att på detta sätt förlänga tillståndet för en verksamhet med stor miljöpåverkan när flera tunga miljömyndigheter under många år riktat kritik mot Cementas ofullständiga miljökonsekvensbeskrivning och uttryckt oro för negativ påverkan på vatten och naturmiljö i området, är anmärkningsvärt. 

Naturskyddsföreningen anser att det behövs krafttag för att på allvar minska cementindustrins och byggsektorns negativa miljöpåverkan. Det innebär bland annat att återvinning och återbruk inom byggsektorn måste öka, men också att alternativa material som trä bör användas i större utsträckning.

För att möjliggöra Cementas förlängda tillstånd skickade regeringen den 4 augusti ut en remiss. I sitt yttrande lägger Naturskyddsföreningen fram att ändringen inte bara bortser från Cementas bristfälliga miljökonsekvensbeskrivning utan också bryter mot EU-lagstiftningen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111