23948sdkhjf

SKFs resultat rekordhögt

Rickard Gustafson, SKFs vd och koncernchef berättar om ett rekordhögt rörelseresultat och  om investerings- och konsolideringsåtgärder som bidragit med 1,1 miljarder kronor av 5 miljarder de ska spara till 2025.

– Under andra kvartalet levererade vi ett rekordhögt justerat rörelseresultat på 3 118 miljoner kronor.

Förra året var motsvarande siffra 1 565 miljoner.

– Resultatet är särskilt starkt med tanke på en fortsatt motvind från negativa valutaeffekter och ökade kostnader för insatsvaror. Med riskreducerande åtgärder har vi kunnat kompensera för cirka 50 procent av den här kostnadsökningen, fortsätter han.

Försäljningen landade på 20 735 miljoner kronor att jämföra med förra årets 16 599.

Kassaflödet under kvartalet var 509 miljoner kronor. Förra året låg det på minus 838 miljoner.

– Vi fortsätter att investera i och konsolidera vår totala tillverkningskapacitet. Sedan 2019 har vi stängt ned sex anläggningar och håller just nu på att stänga ytterligare elva. Dessvärre får vissa av dessa initiativ negativa effekter för de anställda. Vi anstränger oss för att våra anställda inte ska drabbas, men dessa åtgärder är nödvändiga för att anpassa vår närvaro och kapacitet efter kundefterfrågan, vilket ger oss tillväxtmöjligheter.

– De sajter som stängts senaste året ligger i Hanover (USA), Kalos (Mexiko), Oldham (UK), Korea och två stycken i Kina. Det är en blandning av olika produkter, inklusive kullager, smörjsystem och andra produkter, berättar SKFs presschef Theo Kjellberg för Metal supply och fortsätter: 

– De sajter som håller på att stängas kan vi av konkurrensskäl inte lista men de inkluderar vissa fabriker vars stängning har annonserats till exempel Avon (USA) och Avallon (Frankrike).

– Investeringar i våra fabriker förväntas uppgå till 3,8 miljarder kronor för året, vilket är 200 miljoner högre än våra tidigare prognoser. Dessa investeringar gör oss mer flexibla och effektiva, men är också en viktig förutsättning för oss att vinna fler affärer från kunder i snabbväxande segment och regioner, säger Rickard Gustafson och avslutar:

– När vi blickar framåt förväntas efterfrågan förbli stark men där finns även osäkerhet relaterad till både Covid och leveranssituationen. Vi förväntar oss en organisk tillväxt på omkring 10 procent för det tredje kvartalet jämfört med samma kvartal 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093