23948sdkhjf

Stålinköparen förvärvar plåtanvändaren

Lindab köper in mycket stål. Kami har utvecklat ett eget plåttak. Nu går de ihop.

Lindab kompletterar sin nuvarande verksamhet av byggprodukter med förvärvet av Kami som tillverkar och säljer premiumtak i plåt. 

Kami har utvecklat en egen pressteknik som ger plåttaket en sandbelagd yta. Taket kallas Plegel och är utvecklat för nordiskt klimat. Det ska tåla stora påfrestningar och ha plåttakets alla fördelar samtidigt som det ser ut som takpannor.

– Vi är mycket glada över att välkomna Kami in i Lindab. Det är ett välskött, växande företag med hög kundnöjdhet och hög lönsamhet, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab och fortsätter:

– Det finns en stor efterfrågan på premiumtak och med Kamis högkvalitativa produkter kan vi erbjuda ett ännu bredare utbud av hållbara tak. De har ett välfungerande distributionsnät i regionen, vilket är en konkurrensfördel vid hantering av tunga produkter. Vi är också mycket glada över att Sven Lindström kommer att fortsätta driva verksamheten som en del av Lindab.

– Vi ser fram emot att vara del av Lindab och gemensamt vidareutveckla framtidens taklösningar. Lindab är en stor inköpare av stål vilket vi kommer kunna dra nytta av, samtidigt som vi bidrar med vår kunskap och lokala närvaro. Vi delar Lindabs syn på att hög kvalitet och nära relationer med kunderna är viktiga framgångsfaktorer, säger Sven Lindström, vd för Kami. 

Kami som grundades 1976 är etablerade i Kalix i norra Sverige. Med rötter i Luleå tekniska universitet ville man föra utvecklingen av pressformning av plåt framåt. Sedan dess har Kami producerat plåttak. 22 medarbetare finns på företaget.

– Förvärvet i sig kommer inte medföra några nyrekryteringar. Lindab har som mål att växa verksamheten och rekryteringar kommer troligtvis bli aktuella framöver för att kunna möta ökad efterfrågan, berättar Catharina Paulcén, Head of corporate communications på Lindab group för Metal supply.

Kami har cirka 70 procent av försäljningen i Sverige och 30 procent i Norge. Bolaget omsätter cirka 100 miljoner kronor årligen och har en högre rörelsemarginal än Lindab – både globalt och jämfört med affärsområdet Profile systems där verksamheten inkluderas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078