23948sdkhjf

Vindkraften väljer trä framför stål

Energilösningsföretaget Vestas stärker sitt samarbete med det svenska träteknikföretaget Modvion genom en ny riktad nyemission.

- Vårt samarbete med Modvion har en betydande potential för att påskynda energiövergången och ytterligare öka hållbarheten inom vindkraftsindustrin. Modvions torn är lättare än traditionella och har en modulär produktarkitektur som stämmer väl överens med Vestas starka fokus om modularisering. Konstruktionen underlättar transport till logistiskt utmanade platser och möjliggör ökade navhöjder för turbiner, vilket potentiellt kan bidra till en minskning av energikostnaderna, säger Bo Svoldgaard, Senior vice president och chef för innovation och koncept på Vestas.

Modvion utvecklar nämligen modulära konstruktioner i förnybara tillverkade träprodukter för att förenkla och förbättra bygglogistiken. Deras trätorn ska minska utsläppen från tillverkningen av vindkraftverkstorn. Den modulära designen ska också göra det möjligt att bygga högre torn till en lägre kostnad. Koldioxid som absorberas av träden under deras tillväxtperiod förblir lagrad i trätornet, vilket möjliggör klimatneutral vindkraft.

- Vi är glada över möjligheten att stödja världens ledande tillverkare av vindkraftverk i
nå sina ambitiösa hållbarhetsmål och erbjuda sina kunder ännu mer klimatsmart vind
energi. För att ta itu med klimatkrisen behöver vi mer förnybar energi och ökad användning av hållbara träkonstruktioner och Modvions teknik möjliggör båda, säger Otto Lundman,
vd för Modvion.

Vestas nya investeringar ska stödja Modvions produktionsutveckling, med ett långsiktigt mål att integrera trätorn i Vestas erbjudanden för att påskynda marknadsintroduktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.079