23948sdkhjf

Banbrytande mångmiljoninvestering i Åmål

Maskininvesteringen föranleds av en stark orderingång under 2011 och en tro på fortsatt gott konjunkturläge under 2012.
Åmåls Stålkonstruktioner AB (ÅSAB) investerar i ny 3000 W fiberlaser och kantpress från Bystronic Scandinavia AB.

Johan Paulsson, ägare till ÅSAB, påpekar att man under en tid funderat på att byta den befintliga 1800 W lasern och då titta på fördelarna med fibertekniken.

– Begränsningen har varit effekten, som fram till nu legat på 2000 W, vilket inte helt täckt vårt produktionsbehov. Så när nu effekten når 3000W var det dags att slå till, säger Paulsson i ett pressmeddelande.

– Då effektförbrukningen endast är 19 kW, samtidigt som vi kan skära upp till 40 m/min i tunna material, kommer vi att bli mycket kostnadseffektiva på marknaden för laserskärning. Fördelen med den höga effekten är att vi även klarar att skära upp till 20 mm svart plåt, vilket gör att vi klarar alla kunders behov, avslutar Johan Paulsson.

Investering
ÅSAB satsar också på en ny fullt utrustad 150-tons Bystronic kantpress av typen Xpert. Xpert-maskinen är utrustad med trycksensorer i hydraulsystemet för högsta möjliga bockningsresultat. Med korta ställtider, tack vare vertikala byten av öververktygen och 6-axligt anslag, uppnås högsta flexibilitet. I samma investering kommer ÅSAB även kunna bereda kantpressprogrammen off-line och man har även möjlighet att importera filer i alla CAD format. Utifrån dessa filer skapas kantpressprogrammen snabbt och skickas via nätverket direkt till kantpressen. Parallellt skickas den färdiga skärplanen till lasern. Mjukvaran har utvecklats av Bystronic och består av modulerna Bysoft och Bybend.

– Detta blir Bystronics första 3000 W-maskin med fiberteknik i Sverige, berättar Michael Stensson, säljare på Bystronic. Tillsammans med vår Xpert kantpress och ett brett mjukvarustöd för off-line programmering kommer ÅSAB att kunna hålla en hög nyttjandegrad i de nya maskinerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094