23948sdkhjf

SSAB investerar i ny svetsfabrik

SSAB i Oxelösund ska ha en ny svetsfabrik.

Och det är inte vilken svetsfabrik som helst.

- Genom en produktionskedja som ingen annan använder sig av idag, kommer vi att kombinera snäva toleranser, fina ytor med en bredd som är efterfrågad av framför allt kunder som tillverkar flak, berättar Per Elfgren som är ansvarig för marknadsutvecklingen på SSAB Special Steels för Metal supply.

Det som ska produceras är också speciellt.

- Vi ska börja tillverka en extra bred plåt, genom att ta smalare plåtar som tillverkas i Borlänge men svetsas ihop i Oxelösund. Plåten värmebehandlas efter svetsningen vilket gör att svetsskarven inte blir en svag punkt. Den får samma egenskaper som övriga delar på plåten.

155 miljoner kronor ska investeras i fabriken. Och det kommer att behöva anställas ny personal.

- Fabriken är till största delen automatiserad men vi kommer att behöva nyanställda ett 10-tal personer för en kontinuerlig översyn av maskinparken och för utveckling av både processen och produkten. 

Det kommer att gå fort nu.

- Planen är att de första plåtarna ska levereras redan om två år.

Själva förarbetet är nämligen redan gjort.

- Vi har arbetat fram konceptet under flera år och ville vara säkra på teknologin för att kunna erbjuda en jämn och hög kvalitet. Nu har vi den kunskap som krävs för att kunna producera den här typen av plåtar. Vi har också haft tid att prova produkten mot ett antal utvalda kunder som har bekräftat att det här är ett bra koncept, avslutar Per Elfgren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094