23948sdkhjf

EU och Kanada ingår partnerskap om metaller och mineraler

Kanada och Europeiska unionen har inlett ett nytt partnerskap - bland annat för att säkra försörjningskedjor för kritiska mineraler och minska beroendet av Kina.

Det meddelades på presskonferensen efter toppmötet mellan EU och Kanada den 14 och 15 juni 2021 i Bryssel.

- Med partners från EU pratade vi om vad vi kan göra för att bygga en renare ekonomi under många år framöver. För att fortsätta skapa goda, gröna jobb för medelklassen måste vi säkra försörjningskedjor för kritiska mineraler och metaller som är väsentliga för saker som elbilsbatterier, sa den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau och fortsatte:

- Det är därför Kanada och EU inleder detta strategiska partnerskap för råa mineraler. Detta nya partnerskap är inriktat på att säkerställa leveransen av dessa kritiska mineraler som skapar och stöder bra jobb.

- Vi som européer vill diversifiera vår import från producenter som Kina för att vi vill ha mer hållbarhet, mindre miljöskador och vi vill ha öppenhet om råvaror, sa Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande och fortsatte:

- Dessa råvaror, som till exempel kritiska mineraler och metaller, är oumbärliga för den gröna och digitala övergången.

I ett skriftligt gemensamt uttalande skriver de att en gemensam prioritering är att säkerställa säkerheten för viktiga kedjor av mineraler och metaller för en klimatneutral och digital ekonomi och bra jobb. 

För att diversifiera källorna till viktiga insatser för grön och digital ekonomi bortom
mindre likasinnade producenter och främja konkurrenskraftiga leverantörskedjor mellan EU och Kanada - etablerar vi idag ett strategiskt partnerskap mellan EU och Kanada om råvaror, skriver de.

Fokus ska bland annat ligga på att förbättra säkerhet och hållbarhet för handel och investeringar och på integration av råvarukedjor.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.234