23948sdkhjf

Intervjun: Råvarubrist och fraktproblem höjer deras priser

- Det är inte orimligt att anta att priserna kommer att stiga i fler steg i entreprenadskedjan. Det är viktigt att vi i god tid förvarnar marknaden om vad som sker, så att kunderna kan anpassa sig till marknaden post-covid, säger Håkan Hedberg.

Han är vd för energiteknikdistributören Rexel som aviserar prishöjningar till den 1 juli. Allt beroende på rusande råvarupriser.

Rexel berättar om kraftiga prisökningar både för råvaror som plast, stål, koppar och andra metaller liksom för komponenter och halvledare. Till detta kommer kraftiga prisökningar på förpackningsmaterial och transporter av alla slag. Prishöjningarna slår därmed över stora delar av sortimentet och vissa produkter kan höjas så mycket som 20 till 25 procent beroende på produkternas sammansättning.

- Vi är en global koncern och finns i 26 länder. Vi ser samma sak i varenda land utifrån att det är råvaruproblem och problem med att få frakter.

- Det finns för lite flygplan som flyger grejer och det finns för lite båtar och containrar.

- Det bommar på sina ställen.

- Det är en situation vi aldrig upplevt tidigare, säger Håkan Hedberg till Metal supply.

Men att det skulle vara det nya normala vill han inte tro.

- Jag hoppas inte det utan jag tror och hoppas att det kan vara en fas - kanske på ett eller ett och ett halvt år när allting startar upp där det kan rusa på det här viset tills saker och ting har kommit ikapp. Men den stora farhågan är väl en inflationsrisk i större perspektiv. Det sitter väl alla regeringar och tittar på idag men i kort perspektiv tror man inte att det är så. Det kan bli en kort inflation men ifrån det skulle det kunna gå tillbaka igen.

För att priserna går upp och ner är inte ovanligt.

- Om vi tittar på elkabel som vi säljer - den innehåller både aluminium, koppar och plast. Historiskt sett har det rört sig upp och ned hela tiden och nu rör det sig väldigt mycket upp så då tror vi att det någon gång kommer att gå ned också. Frågan är när. Det beror på hela världens omställning. 

- Det nya normala är att det kommer att vara förändring - det är det nya normala, så tänker jag.

Han låter ändå trygg och optimistisk.

- De underliggande behoven av att göra saker är så starka och stora. Inte minst det vi ser utifrån att elektrifiera ett samhälle. Vi tycker att vi är i nodens mitt de närmaste tjugo åren där saker och ting ska bli mer energisnålt, hållbart, uppkopplat - men det krävs ett annat sätt att tänka i hela samhället. Och vi har en roll i det och den vill vi ha. Så det är klart jag är optimistisk för den framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094