23948sdkhjf

Världens hårdaste stål försvarar USA

VBN components har fått en genombrottsorder från den amerikanska militären. Företaget befinner sig i en stark expansionsfas och ser Nordamerika som en mycket intressant marknad.

- Denna order är av stor betydelse för oss eftersom den kan leda till uppföljningsorder från underleverantörer till USAs väpnade styrkor, men också från många andra aktörer, till exempel i Europa, säger Johan Bäckström, vd för VBN components.

USAs försvar har valt att utvärdera tre av företagets legeringar på grund av den höga prestandan på och den långa livstiden av deras 3D-tryckta metallkomponenter. Legeringarna - kända under namnet Vibenite kommer att testas för ett antal applikationer.

Sedan starten 2008 harVBN components fokuserat på att utveckla slitstarka metaller. Deras material - Vibenite kallar de världens hårdaste stål och världens enda 3D-tryckta hårdmetall.

Varför då?

- Idag när man tillverkar höglegerade och hårda stål, så gör man först en ”smälta” i vilken man blandar i järn, kol, och de legeringsämnena man vill ha. Vilka legeringsämnen man använder och vilka proportioner är helt beroende på vilken typ av stål man vill få ut. Denna smälta kan sedan förädlas på två olika sätt: traditionellt genom att stela smälta till ett göt, eller pulvermetallurgiskt genom att tillverka ett pulver. Både götet eller behållaren med pulver behöver sedan smidas och valsas till en stång. Och det är denna stång som man sedan tar till verkstaden och svarvar, fräser och borrar i för att forma detaljen man är ute efter förklarar Ulrik Beste som är Chief Technology Officer och medgrundare på VBN components för Metal supply.

 - Den legering som vi kallar ”Världens hårdaste stål” är så pass högt legerat att den inte fungerar att smida och valsa i stålverket, och därefter svarva, borra och fräsa i. Därför så tillverkar ingen annan denna typ av hårda stålmaterial. 

- Vi har alltså utnyttjat den nya 3D-printningstekniken för att göra en legering som är mycket svår att göra på traditionellt vis. Det är därför som hårdheten är unikt hög, och således vad vi kallar världens hårdaste.

- Begreppet “cemented carbide” är på svenska “hårdmetall”. ”Cemented” betyder ungefär ”ihopklistrad” och idag så är det i princip synonymt med ”sintrad”, men rent tekniskt är det inte helt korrekt. Hårdmetall är en typ av material med mycket högt nötningsmotstånd, mycket hög hårdhet och förhållandevis bra seghet. En hårdmetallegering har typiskt väldigt högt innehåll av hårda karbider. Idag görs en hårdmetall genom att man blandar pulver, och pressar pulvret till en så kallad ”grönkropp” som sen får sina egenskaper i en värmebehandling. sintring. Det finns stora begränsningar med tillverkningstekniken idag, speciellt med tanke på kraven på stora serier och svårigheterna med sintring.

 - Därför så försöker många företag inom 3D-printing idag att få fram en ”3D-printad hårdmetall”. Men det är bara VBN Components som lyckats. Vi har tagit fram legeringen Vibenite 480 som har 65 procent karbidinnehåll. Denna legering kan vi alltså 3D-printa i våra befintliga maskiner från ett metallpulver som är för-legerat. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093