23948sdkhjf

Koppar i hetluften

Koppar har blivit hårdvaluta i de undre kretsarna
Järnvägar, kyrkor, skrothandlare, metalleverantörer har alla något gemensamt- kopparstölder. Stölder som ökat lavinartat och kostar samhället miljonbelopp, skriver Ttela.

Anmälningarna är många, i Trollhättan bland annat fick polisen fast tjuvar med 200 kilo koppar på sig som de hade stulit från en skrotfirma, under 2008 grep polisen tre män som ingick i en organiserad liga och som hade stulit koppar för sammanlagt 25 miljoner kronor. Västsverige och Trafikverket är hårt drabbade då det finns en koncentration av skrotfirmor i området samt att utskeppningshamnarna finns här vilket innebär att det är mycket lastbilar som kommer fraktandes med metallen.

Lagändring
– Det måste bli svårare att sälja kopparen. Och då måste vi få ordning på branschen för att sätta stopp för tjuvarna, säger polisintendent Johan Lundberg som även är polisens expert på kopparstölder till tidningen.

De stora företagen däribland Stena Metall har kommit en bit på vägen för att göra det svårare för stulen koppar att säljas vidare genom att ta bort all kontanthantering till exempel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094