23948sdkhjf

Investerar 22 miljarder i Northvolt

Northvolt meddelar att de fått in 22 miljarder i investeringar vilket innebär att fabriken i Sverige kan utökas.

Batteritillverkaren Northvolt har fått ett tillskott på 2,75 miljarder dollar, knappt 23 miljarder svenska kronor. 

Pengarna kommer bland annat från de svenska pensionsfonderna AP1-4 samt Volkswagen. 

– Vi har en solid bas av investerare och kunder i världsklass ombord som delar Northvolts uppdrag att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra den europeiska övergången till förnybar energi, säger Peter Carlsson vd och medgrundare till Northvolt.

Bolaget meddelade också att Northvolts första gigafabrik, Northvolt Ett, i Skellefteå, Sverige, kommer att utvidgas från den tidigare planen på 40 GWh till 60 GWh årlig produktionskapacitet för att möta den ökade efterfrågan från nyckelkunder, inklusive en order på 14 miljarder dollar från Volkswagen som tillkännagavs tidigare detta år.

De räknar också med att bygga ytterligare två fabriker i Europa under de kommande tio åren, bolaget undersöker just nu om en av dessa ska placeras i Tyskland. 

– Det här är en ny europeisk industri under utveckling och det kommer att kräva betydande investeringar under det kommande decenniet. Det är uppmuntrande att se att investerarsamhället har identifierat möjligheten tidigt och vi hoppas kunna se fler investeringar genom hela värdekedjan under de kommande åren, säger Alexander Hartman, CFO i Northvolt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.062