23948sdkhjf

Ingen chans att Sverige uppnår energikrav utan kraftsamling

Regeringen har satt upp energi- och klimatmål om 20 procents lägre energianvändning till 2020.
Energimyndighetens långsiktsprognos visar att energianvändningen i Sverige kommer att ligga oförändrad såväl fram till 2020 som till 2030! För att bidra till att identifiera hur effektiviseringsmålen kan uppnås startar nu Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, projektet ”Ett energieffektivt samhälle”.

Energianvändningen hos industri, transporter, bostäder och service ligger idag på cirka 400 TWh. År 2030 beräknar Energimyndigheten att energianvändningen kommer att vara ännu något högre. Enligt detta scenario kommer Sverige alltså inte att nå regeringens mål inom klimat- och energiområdet.

– Prognoserna visar att energianvändningen inte kommer att gå ned nämnvärt på nästan 20 års sikt, säger Lars Bergman, styrgruppsordförande för projektet tillika rektor vid Handelshögskolan i Stockholm. Om detta ska ändras måste åtgärder vidtas snarast.

IVA-projektet ”Ett energieffektivt samhälle” kommer därför att under några år undersöka hur möjligheter för energieffektiviseringsåtgärder kan utnyttjas för att nå målen – och hur vi kan stimulera aktörer i olika sektorer i samhället att genomföra sådana insatser.

– Projektet ska både belysa klimat- och energinyttan och de affärsmöjligheter som ryms inom smart energieffektivisering, säger Björn O. Nilsson, verkställande direktör vid IVA och delaktig i projektet i ett pressmeddelande.

En konkret målsättning för projektet är att förmå Sverige att effektivisera energianvändningen i byggnader med 50 procent till 2050. För att uppnå denna utmaning måste större delen av Sveriges fyra miljoner bostäder rustas upp. Det skulle i så fall innebära en utmaning större än miljonprogrammet. Troligen skulle det för en så stor uppgift behövas ett nationellt program för genomförandet, såsom samverkansprogrammen inom fordons- respektive skogsindustrin.
Läs mer om: IVA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079