23948sdkhjf

Den starka industrikonjunkturen består

När Inköpschefsindex, PMI nu presenteras av Swedbank och Silf på Silfs hemsida visar det sig att PMI-totalt visserligen sjönk till 66,4 från aprils 69 men - det är historiskt höga nivåer.

- Trots nedgången är det den fjärde högsta nivån i indexets 26-åriga historia och visar att den starka industrikonjunkturen består även om ökade utbudsbrister kan bli en större utmaning längre fram, säger Jörgen Kennemar som är ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank och fortsätter:

- Sedan bottennivån i april förra året har PMI-total ökat med 32,7 indexenheter, vilket är en betydligt snabbare uppgång jämfört återhämtningen efter den globala finanskrisen 2008/09.

Indexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer i tillverkningsindustrin och ett indextal över 50 indikerar tillväxt.

Index för planerad produktion noterades till 75 vilket indexet menar betyder att industrin tror på ökad produktion det närmaste halvåret.

- Vårens störningar i den globala handeln och en ökad brist på insatsvaror förefaller ännu inte ha dämpat industriföretagens produktionsplaner även om faran inte är över, säger Jörgen Kennemar.

Leverantörernas rå- och insatsvarupriser hamnade på 87,8 vilket indexet menar visar att industrins högre aktivitetsnivå tillsammans med stigande globala råvarupriser och dålig tillgång på insatsvaror ger producenterna ett ökat kostnadstryck.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094