23948sdkhjf

Importoberoende av metaller och mineraler ger Sverige möjligheter

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och regeringen ser nya möjligheter för Sverige när EU ska minska sitt importberoende av viktiga mineraler, metaller och så kallade strategiska produkter.

Det har framkommit i en analys av 5 200 produkter som importeras i EU att 34 produkter är mycket svåra att ersätta.

Analysen ingår i uppdateringen av EUs industristrategi som kommissionen lade grund för i mars förra året. Syftet med strategin är bland annat att öka EUs öppna strategiska oberoende.

– För en del av de här metallerna och mineralerna kommer efterfrågan att öka. I vissa fall kanske hundrafalt de kommande årtiondena. Då är det inte hållbart att vi i dag är så beroende av produktion från [vissa] länder. Vi har alla fått rapporter om barnarbete, förorenade floder och löntagares rättigheter som inte respekteras. Vi kan inte sitta och ondgöra oss varenda gång det kommer en rapport om hur kobolt utvinns i Kongo och samtidigt inte själva göra vad vi kan för att utvinna den typen av metaller. Där tror jag att både Sverige och EU kan bidra väldigt mycket, säger Ibrahim Baylan till nyhetssajten Europaportalen som frågar:

Kan strategiska produkter vara en industrigren för Sverige?

– Absolut. Vi ser redan en växande del. Sverige är ett av de första europeiska länderna som bar en batteriproduktion från ax till limpa. Under våren har regeringen bett en expert att titta igenom vårt regelverk både när det gäller att kunna utöka utvinningen själva men också att återvinna, säger Ibrahim Baylan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11