23948sdkhjf

Ser genom berget

Det är en ny teknik som ska hjälpa prospekterare se genom berget.

Gruv- och mineralkoncernen LKAB, Minalyze som utvecklar borrkärnskannrar och programvara för åtkomst till genererade data och Sentian som specialiserat sig på industriell AI går samman. Detta i ett konsortium för att utveckla tekniken för skanning av borrkärnor. Med artificiell intelligens kan stora mängder data behandlas – och även hjälpa geologerna att dra slutsatser om vad som finns utanför borrhålen.

I mars 2020 startade LKAB ett test med borrkärnskannern Minalyzer CS där målet var att förbättra arbetsflödet för kärnloggning, alltså hur resultaten av prospekteringsborrning analyseras. Testet ledde till en permanent installation i Kiruna och utvidgning till Malmberget där data från Minalyzer CS används för att hjälpa geologisk loggning av borrkärnorna.

– Med samarbetet tar kärnkarteringen ett stort steg genom maskininlärning och artificiell Intelligens. Geologen kan i ett tidigt skede lägga större fokus på de områden av kärnan som uppvisar kemiska eller andra förändringar. Det öppnas möjligheter att få ökad kunskap om malmbildningsprocesser och omvandlingar på ett helt annat sätt än tidigare. Man kan även få indikationer att man är nära en mineralisering och var den kan vara belägen och därmed effektivisera prospekteringen, säger Jan-Anders Perdahl, specialist på LKABs prospekteringsavdelning.

– Vi befinner oss i en intressant tidpunkt då hårdvaran för att ta ut konsekvent högupplösta data från borrkärnor finns och vi kan nu ta nästa steg och generera värde från data tillsammans med våra kunder. I det här samarbetet kommer vi att utveckla algoritmer som kan kartlägga bergarters lager i så kallade litologiska loggar med mycket hög säkerhet, säger Annelie Lundström, CEO på Minalyze och fortsätter:

– Det kan bara göras genom att kombinera expertis från alla tre parter. Resultaten från vårt samarbete kommer för alltid att förändra hur borrkärnloggning sker överallt och kommer att resultera i en mer effektiv, icke-subjektiv och konsekvent process, säger Annelie Lundström.

– Som vi ser finns det stor kraft i att applicera modern AI på data från gruvindustrin och det finns stora möjligheter för att fortsätta utveckla kombinationen av maskininlärning och Minalyzes unika erbjudande inom datainsamling och analys, säger Martin Rugfelt, CEO på Sentian.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094