23948sdkhjf

Nytt skydd för bandtransportörerna i gruvan

Höjd säkerhet – och enklare underhåll. Med hjälp av Troax har LKAB hittat lösningen för att säkra de bandtransportörer som utgör själva försörjningslinan av malm längs sträckan Narvik-Luleå.

– Vi har många utmaningar längs vägen som gör att vi inte kan använda oss av konventionella lösningar för maskinskydd, säger Jenny Pyykkönen, projektledare LKAB och tillägger:

– Efter att ha utvärderat lösningsförslag hos flera tänkbara leverantörer föll valet på Troax.

Mellan hamnarna i Narvik och Luleå transporteras all malm från LKABs verksamhetsorter i Kiruna, Malmberget och Svappavaara. Hanteringen på varje produktionssite sker med hjälp av cirka 1100 bandtransportörer som förflyttar allt ifrån stora stenar och stenkross till slig och färdig malmpellets.

Nu har Troax, leverantör av innovativa nätpanelslösningar för maskinskydd, lager och förråd, tagit sig an gruvindustrins särskilda utmaningar när det gäller maskinsäkerhet och säkra processer ochutvecklat ett helt nytt system.

Gruvbolaget LKABs projekt Säkra bandtransportörer handlar om att höja säkerheten för alla som arbetar i närheten av bandtransportörerna – utan att för den skull påverka det dagliga arbetet negativt ur underhållssynpunkt. 

– Vi utvecklar ofta speciallösningar till våra kunder i mindre omfattning, men när det gäller maskinskyddet för bandtransportörerna har vi utvecklat ett helt nytt system för att uppfylla de speciella krav som ställs inom gruvindustrin, säger Josephine Granell, produktchef för maskinskydd, Troax.

Lösningen heter Belt conveyor system, baserad på Troax grundfilosofi med enkel installation utan att kompromissa med säkerheten. Liggande nätpaneler i varmgalvaniserat stål, slagtestade för en miniminivå på 1600 joule, ska kunna monteras med ett handgrepp och enkelt öppnas för åtkomst vid service och underhåll.

– Gruvmiljön är extremt tuff, utsatt för damm, smuts och vatten. Därför har vi till exempel valt att jobba med specialutformade fästelement med C4-klassad ytbehandling, berättar Adam Karlsson, produktutvecklare och projektledare på Troax.

En annan utmaning är kraftiga nivåskillnader i både dagbrott och gruvor på mer än tusen meters djup.

– Här finns varken betonggolv eller raka linjer som man normalt ser i produktionsmiljö. Troax maskinskydd är flexibelt i grunden, men här har vi tagit det till nästa nivå med ett mycket användarvänligt system, säger Adam Karlsson.

Installationen påbörjades våren 2021 och fortsätter i allt större skala.

– Vårt utvecklingssamarbete med Troax har lett till en standardiserad skyddslösning som LKAB nu nyttjar för att säkra arbetsmiljön för alla som arbetar i närheten av våra bandtransportörer, säger Jenny Pyykkönen, LKAB.

– Det har varit jättespännande att vara med på den här resan. Vi har sökt designskydd för en helt ny typ av maskinskydd som också öppnar en helt ny marknad för oss på Troax. Med Belt conveyor system ser vi möjligheter att nå ut till den globala gruvindustrin, säger Josephine Granell, Troax. 

Själva skydden är inte specialutformade för LKAB berättar hon för Metal supply.

- Det är sättet att fästa in våra paneler mot just transportörer som är nytt och som vi utvecklat ihop med LKAB. Många transportörer ser nog ut på liknande vis och därför tänker vi att det kan finnas en stor marknad för den här typen av produkt, men vi har inte undersökt det så noga än.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.193