23948sdkhjf

Ståltullarna – kanske början på slutet

Diskussionerna är igång. EU och USA vill lösa den globala överskottskapaciteten av stål och aluminium.

Europeiska kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis, USAs handelsrepresentant Katherine Tai och USAs handelsminister Gina M. Raimondo har inlett diskussionerna.

De anser att det behövs effektiva lösningar som bevarar kritiska industrier och har enats om att kartlägga en väg som avslutar tvisten efter den amerikanska tillämpningen av tullar på import från EU berättar de på EU-kommissionens hemsida.

Överkapaciteten utgör ett allvarligt hot mot den marknadsorienterade stål- och aluminiumindustrin i EU och USA och arbetarna i dessa industrier menar de.

De har åtagit sig att snabbt delta i dessa diskussioner för att hitta lösningar före årets slut som kommer att visa hur USA och EU kan hantera överkapacitet, säkerställa vår stål- och aluminiumindustris långsiktiga lönsamhet.

Samtidigt rapporterar Nyhetsbyrån direkt att EU tillfälligt suspenderar sina motåtgärder mot de tullar på stål och aluminium som USA införde 2018.

- Vårt beslut att tillfälligt suspendera våra motåtgärder visar att vi håller det vi lovar. Genom suspenderingen skapar i ett utrymme för att lösa dessa frågor före årets slut, sade kommissionens vice ordförande för handelsfrågor Valdis Dombrovskis i ett uttalande berättar nyhetsbyrån.

Nyhetsbyrån direkt skriver också att Valdis Dombrovskis sade att EU inte hotar USAs säkerhet, men att obalanserna på världsmarknaden måste åtgärdas och att överkapaciteten främst finns i andra länder än EU och USA.

Enligt Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel trädde EUs motåtgärder mot USA i kraft juni 2018 och består i höjda tullar på 25 procent på ett stort antal produkter från USA, bland annat järn och stål, olika livsmedel, kosmetika och motorcyklar.

Motåtgärderna infördes efter att USAs dåvarande president infört tullar på import av stål och aluminium. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Klara Trydell årets Lagneborgpristagare
De tillverkar fältkaminer till krigsdrabbade i Ukraina
Metallpriserna i november
Plåtbearbetningsföretaget investerar för framtiden
Triwa och SSAB:s först med konsumentprodukt i fossilfritt stål
MID 2022: Besök hos ABB
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.22