23948sdkhjf

Gruvbolagets vd varnar för koboltbrist

Gruvföretaget Glencores vd Ivan Glasenberg varnar bilindustrin i USA och Europa för att bli efter Kina. De måste säkerställa sina leveranser av kobolt till batterier sade han på Financial times FT Future of the Car Summit, skriver tidningen.

- De västerländska företagen har inte gjort det. Antingen tror de inte att det här är ett problem eller så tror de att de definitivt kommer att hämta batterierna från Kina. Men vad händer om det inte sker och kineserna säger att vi inte ska exportera batterier, vi kommer att exportera elfordon. Var kommer batterierna att komma ifrån?  ifrågasatte Ivan Glasenberg.

Metallen kobolt används i de batterier som används i elfordon.

Han menade att kinesiska företag bundit  kobolt i Demokratiska republiken Kongo vartifrån 60 procent av världens kobolt kommer ifrån. 

- Det har inte kommit överraskande. Personligen tror jag att det skulle vara en bra idé. Om du ser historiskt så gjorde Henry Ford det. Han band upp sin försörjningskedja, oavsett om det var gummiplantager. . . eller järnförsörjning i Brasilien, sa Ivan Glasenberg skriver Financial times.

Ivan Glasenberg sa att Glencore skulle kunna överväga att sälja en andel i en av sina DRC-gruvor till en västerländsk biltillverkare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078