23948sdkhjf

Industrikompetens säkras i norr

Gällivare Näringsliv tar nya initiativ för att underlätta kompetensförsörjningen till de stora industrisatsningar som ska genomföras i Gällivare de kommande åren.

– Kompetensförsörjningen för att klara de behov som de kommande industrisatsningarna medför är en stor utmaning och det är mycket viktigt att vi nu snabbt kommer igång med det arbetet, säger Roger Hansson, vd Gällivare Näringsliv.

Först tusentals sedan specialister. Hybrits demonstrationsanläggning och LKABs järnsvampverk är några av de absolut största svenska industriinvesteringarna i modern tid och kommer i byggskedet att skapa tusentals nya arbetstillfällen. När de sedan tas i drift krävs helt ny spetskompetens inom en rad olika områden.

–Det krävs nya skräddarsydda utbildningar som matchar behovet av special- och spetskompetenser. För att klara den gröna omställning som gruv- och stålindustrin nu står inför är en effektiv samverkan mellan näringslivet och akademin ett måste, säger Roger Hansson.

En arbetsgrupp med representanter från Gällivare Näringsliv, Luleå tekniska universitet, Hybrit, LKAB, Boliden, Lapplands Lärcentra och det lokala näringslivet ska redan under våren ta fram en behovsanalys.

– Det är väldigt många stora och spännande satsningar på gång i Gällivare och på andra håll i Norrbotten och Västerbotten. Vi har inlett samtal om hur vi tillsammans kan ta ett större grepp och kraftsamla och samordna för att möta det behov som finns i industrin, inte minst i Malmfälten, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Alla leverantörer som vill vara med och arbeta med de stora industriprojekten måste vara beredda på att skaffa sig kunskap inom nya områden genom vidareutbildning av personal.

– Det kommer att finnas ett stort behov av olika typer av uppdragsutbildningar och LTU har en gedigen kunskap när det gäller tekniska utbildningar som är riktade mot gruv- och stålindustrin och det är glädjande och viktigt att vi nu för en dialog om samarbete, säger Roger Hansson och fortsätter:

– Gällivare kommer att stå i centrum för den gröna omställningen med det första fossilfria järnsvampverket i världen. Här kommer enorma mängder spillvärme att återvinnas i innovativa system i helt nya branscher och här kommer också det största vätgaslagret i världen att byggas. Det innebär unika möjligheter för framtidens hållbara spjutspetsföretag och massor av spännande yrken kommer att skapas i Gällivare.

– Gällivare Näringsliv har sedan starten haft fokus på samverkan och att stödja utveckling inom hållbarhet, digitalisering och innovation. Att nu aktivt komma in i kompetensutveckling är otroligt viktigt för att möta den framtida utvecklingen, säger Robert Ylitalo, styrelseordförande i Gällivare Näringsliv.

Av de tusentals medarbetare ni nämner inledningsvis - kommer en stor del av dem behövas även när verksamheterna är uppbyggda eller är det tillfälliga arbeten?

- Det kommer vara en blandning av arbetstillfällen och som du skriver vissa i anläggningsfas / uppbyggnad, där beskriver LKAB ett antal om 2000-3000, sedan har jag svårt att nu idag bedöma effekten av kvarvarande jobb men ett hundratal om inte mer, berättar Roger Hansson för Metal supply.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172