23948sdkhjf

Flera gruvbolag i projekt koldioxidneutral gruvdrift

Det är produktivitetspartnern Epiroc som startat samarbetsprojektet. Tillsammans med flera gruvbolag, utrustnings- och systemtillverkare och universitet ska de stödja utvecklingen av ny teknik, metoder och processer som möjliggör en mer hållbar och effektiv koldioxidneutral gruvdrift.

En viktig del i projektet är att utveckla och testa autonoma koldioxidneutrala gruvprocesser. Detta inkluderar användning av batterielektrisk gruvutrustning, fullt utnyttjande av 5G för optimal uppkoppling och positionering, autonom hantering av material, AI-driven övervakning av trafik och flottor samt samarbete mellan maskiner.

Projektet fokuserar också på framtidens gruvarbetare – den moderna gruvarbetaren – och säkerhet, till exempel genom att utveckla autonom teknik för gruvinspektion.

Projektet koordineras av Epiroc men har många projektpartners. Inom gruvbolag deltar Boliden, Agnico Eagle Finland, KGHM Polska, K+S och OZ Minerals. Bland tjänste- och systemleverantörer ingår Ericsson, Mobilaris MCE, Afry och KGHM Cuprum. Affärsutvecklingsbolaget LTU Business deltar och universiteten Luleå tekniska universitet och RWTH Aachen University.

- Samarbete och partnerskap bland intressenter med olika kompetensområden blir allt viktigare för att framgångsrikt kunna avancera komplexa digitala och automatiserade system som kommer att förbättra gruvindustrins miljöpåverkan, arbetsmiljö och produktivitet, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef och tillägger:

- Vi är stolta över att vara del av och leda Nexgen sims-projektet, som kommer att spela en avgörande roll i denna positiva utveckling.

Next Generation Carbon Neutral Pilots for Smart Intelligent Mining Systems, Nexgen sims startade den 1 maj 2021 och kommer att pågå till den 30 april 2024.

Projektets totala budget är 16 miljoner euro och finansieras av EU.

Det bygger på EU-finansierade Sims - ett treårigt H2020-projekt som också koordinerades av Epiroc och avancerade hållbar gruvdrift, delvis genom att använda batterielektriska maskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094