23948sdkhjf

Metallprisernas utveckling i april

Nu har SGU släppt siffrorna för metallpriserna i april och sammanfattningsvis steg metallpriserna på bred front under månaden. Bland annat var kopparpriset på sin högsta nivå sedan tio år tillbaka.

Under april månad steg priserna på de flesta metaller. Järnmalmspriset steg med tio procent, kopparpriset är det högsta på tio år, och priset på palladium steg med 13 procent.

Anledningen till prisökningen på Palladium kan enligt SGU vara att Nornickel, världens största producent av palladium, har fått två större gruvor i Sibirien drabbade av allvarliga översvämningar. Gruvorna förväntas inte vara i drift igen förrän tidigast i juni 2021.

När det gäller kopparn har priset stigit kontinuerligt sedan pandeminedgången i mars 2020, vilket SGU menar beror på fler faktorer. Dels har ökningen tagit fart efter USA:s president Joe Bidens nya koldioxidmål, samtidigt som det finns en robust efterfrågan från Kina. Utbudet i Peru och Chile har heller inte återhämtat sig från situationen innan pandemin.

En annan metall som börjat röra sig uppåt är Litiumpriset som under april steg med 10 procent.

Bland de mer uppmärksammade metallerna var det enbart priset på kobolt som minskade under månaden. Här sjönk priser med 10 procent, en nedgång som SGU tror är en rekyl på grund av en stabilisering av efterfrågan från en batterikemiska industrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093