23948sdkhjf

Framtidens metall gömmer sig under Rhen

Stora fyndigheter av litium har hittats under den tyska floden Rhen. Flera företag är intresserade av att bryta materialet som bland annat används i elbilars batteri. 

Idag utvinns mycket litium saltöknar i Sydamerika men även i dagbrott i Australien. Men nu har forskare vid Karlsruhes tekniska universitet KIT hittat stora mängder litium i den övre Rhendalen i sydvästra Tyskland rapporterar Reuters.

Utvinning är dock inte alldeles lätt att genomföra i det tätbefolkade området. Trots detta är flera aktörer intresserade av fyndigheten. 
– Den litiumfyndighet vi pratar om här är gigantisk och dess egenskaper är idealiska för vårt mål att producera högkvalitativt litium i stor industriell skala i Tyskland, säger Vulcan Energy Resources grundare Horst Kreuter till Reuters.

Förra året placerade EU litium på listan över kritiska råmaterial. EU-kommisionen har uppskattat att Europa behöver 18 gånger mer litium år 2030 jämfört med idag och mer än 60 gånger dagens nivå år 2050.

I Europa är Portugal det land med störst produktion av litium men där produceras idag inte tillräckligt bra litium för batteriindustrin. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08