23948sdkhjf

Priserna höjs när Kina tar bort skattereduktion på stål

I lördags, 1:a maj, tog Kina bort skattereduktionen på flera sorters stål. Tidigare låg reduktionen på 13 procent och nu varnar stålgrossisten Damstahl för högre priser.

Under Valborgshelgen valde Kina, världens största producent av rostfritt stål, att slopa skattereduktionen på flera olika sorters stål. Enligt Bloomberg News och andra amerikanska medier är den stora anldeningen att landet vill satsa på att gynna den inhemska marknaden.

Metalbulletin, en av världens informatörer av metallpriser och metallmarknaden i stort, rapporterar att det bland annat är rostfritt stål, armeringsjärn, varmvalsad och kallvalsad plåt som påverkas av ändringarna.

– Det här sätter hela den rostfria stålvärlden i gungning. Kina är, utan motstycke, världens enskilt största producent av rostfritt stål med en produktion på över 50 procent av världens totala volym. När denna del av värdekedjan tvingas höja sina priser, praktiskt taget över en natt, får detta stora följder, menar stålgrossisten Damstahl som har verksamhet i nio europeiska länder.

Damstahl menar vidare att det är svårt att ge en prognos för exakt vad detta kommer innebära på stålpriserna framöver, men tillägger:

– Man kan sammanfatta det som att priserna stiger ytterligare och det är både snabbt och kraftfullt. Utöver detta så ökar utmaningarna gällande tillgång på material för varje vecka som går.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094