23948sdkhjf

Tre snabba med Ulf Sjölin – vd för fästelementstillverkaren Nominit

Nominit, tillverkare av kallformade och därtill närliggande svarvade och maskinbearbetade komponenter, är en av utställarna på Elmia Subcontractor 2021. Ulf Sjölin, vd för Nominit, svarar på tre snabba frågor kring flexibilitet som en nyckelfaktor och hållbarhet som en självklarhet.

I Småländska Värnamo hittar vi underleverantören Nominit som tillverkar kallformade fästelement från tråd i materialen stål, aluminium, mässing, koppar, rostfritt och en del syrafasta legeringar. Bolagets historia går tillbaka till år 1937 och idag arbetar cirka 50 anställda hos bolaget.

I år är Nominit aktuella som utställare vid Elmia Subcontractor 2021, och vid mässan kommer bolaget bland annat dela med sig av sitt koncept ”Let’s Join”. I konceptet bjuder företaget in sina kunder till ett nära samarbete och kan därmed bidra till kundens utveckling med teknik, kunskap och erfarenhet.

Ulf Sjölin, vd för Nominit och en av utställarna på årets mässa, svarartre snabba frågor.

1. Hur ser era visioner, satsningar och utmaningar ut för er verksamhet 2021, samt för svensk tillverkningsindustri i stort?

– Vi beslutade oss redan vid pandemins början att fortsätta att ha blicken framåt och att arbeta enligt den plan vi lagt. Detta gjorde att vi beslutade om tillbyggnad av våra produktionslokaler och vidare investeringar. Vi konstaterar med tillfredsställelse att detta var ett bra beslut, då vi nu möter en kraftig efterfrågan där materialbrist utgör det största problemet, svarar Ulf och fortsätter:

– Vi, liksom många andra verksamheter, ser flexibilitet som en nyckelfaktor för att lyckas och nu testas verkligen den förmågan. I såväl närtid som strategiskt är kompetensförsörjningen den fråga som överskuggar det mesta. Visionärt ser vi goda förutsättningar för svensk industri, men det förutsätter att vi som företag tar rätt beslut samt att vi också får rätt förutsättningar för att driva våra verksamheter framåt.

2. Hur ser er hållbarhetsstrategi ut i stort? Vad innehåller den mer än er solcellsanläggning?

– Hållbarhet är för oss ett vitt begrepp som självfallet innefattar yttre miljö, väl representerat av våra investeringar i solcellsanläggningar och laddstationer för elbilar samt projekt gällande trädplantering, säger Ulf och tillägger:

– Men vi inbegriper också människan, medarbetaren, i detta. Vi vill att vi ska ha en arbetsmiljö och ett arbetssätt som gör att vi trivs och att vi utvecklas tillsammans. För att ta detta vidare arbetar vi med ett omfattande projekt där vi tillsammans utvecklar vår verksamhet.

Hur ser det mer långsiktiga arbetet och era framtida satsningar ut på detta område?

– Vi har ett ansvar för det samhälle vi verkar i och hållbarhet beaktas vid alla strategiska beslut. Att vårt erbjudande utgår från hållbarhet är strategiskt en överlevnadsfråga. Det är också en stor möjlighet då företag som hanterar detta på ett bra sätt har goda förutsättningar till att vara fortsatt framgångsrika i en allt mer konkurrensutsatt värld.

3. Vad betyder Elmia Subcontractor 2021 för er och vad har ni för förväntningar på årets mässa utifrån pandemiåret?

– Nu är det extra viktigt för oss att få träffa kunderna, att ses igen genom det personliga mötet. På Elmia Subcontractor sker det riktiga och fria mötet, vilket ger så mycket mer. Vi ser ett stort värde i de samtal vi får med nyfikna personer som kommer förbi montern, vissa kunder träffar man bara här.

Ulf avslutar:

– I november tänker vi ta tillvara möjligheten att presentera vårt nya erbjudande, att vi nu är en mer komplett och bredare leverantör av fästelement än vi var förra gången vi ställde ut. Vi ser också fram emot att få påvisa allt vi har gjort gällande hållbarhet men också det vi tänker göra framöver inom detta viktiga område.

Elmia Subcontractor 2021 kommer att hållas 9 till 12 november hos Elmia i Jönköping, och årets innehåll och program har huvudfokus på aktuella teman som tar ett helhetsbegrepp om såväl dagsläget som framtiden.


Fästelement från Nominit.
Foto: Nominit

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078