23948sdkhjf

Stena i nytt samarbete – ska ta tillvara på kritiska metaller

Stena Recycling har tecknat ett samförståndsavtal med Johnson Matthey för att utveckla en effektiv värdekedja i Europa för återvinning av litiumjonbatterier och celltillverkningsmaterial.

Antalet litiumjonbatterier som används i fordon och energilager förväntas öka nästan tio gånger under det kommande decenniet. Detta kommer att leda till en exponentiell ökning av efterfrågan på återvinning, vilket är viktigt för att ta vara på kritiska metaller som litium, nickel och kobolt och som i sin tur minskar koldioxidavtrycket för batteridrivna fordon.

Stena Recycling samarbetar med alla typer av företag för att utveckla hållbara cirkulära lösningar. Bolaget har 173 anläggningar i sju nordeuropeiska länder och återvinner över sex miljoner ton material årligen. I den siffran ingår 240 000 uttjänta fordon och för närvarande etablerar Stena Recycling egna anläggningar och processer för att återvinna värdefulla material från elektriska fordonsbatterier för ytterligare raffinering.

Johnson Matthey kommer att utveckla ytterligare processsteg för att producera helt raffinerade material som kan användas i tillverkningen av litiumjonbatterier. Därigenom kommer nya batterier kunna få ökat innehåll av återvunnet material. Att sluta kretsloppet och skapa nya batteriråvaror från återvinningen av batterier är avgörande för att uppnå en cirkulär råvarukedja.

- Vi är glada över att samarbeta med Stena för att leverera en effektiv lösning för raffinering av batteriråvara på den europeiska marknaden. Återvinning av batterier är en bra matchning med JM:s kärnkompetens inom batterimaterial och raffinering av strategiska metaller, säger Jane Toogood, Chief Executive på Johnson Matthey’s Efficient Natural Resources Sector.

- En hållbar och cirkulär lösning för återvinning av batteridrivna fordon ser vi som ett viktigt nästa steg i att skapa värde och resurseffektivitet. Detta är centralt i vår verksamhet och det kommer att stödja utvecklingen mot nettonollutsläpp. Vi är glada över att arbeta med JM mot det målet, säger Rasmus Bergström, Executive Director Product Development på Stena Recycling.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062