23948sdkhjf

Alfa Laval satsar på metallåtervinning

Alfa Laval lanserar i samarbete med Stena Recycling en affärsmodell för hållbar och miljöeffektiv återvinning av värmeväxlare, vilken möjliggör upp till 100 procent metallåtervinning.

Partnerskapet är ett första steg mot en cirkulär strategi för Alfa Lavals produktportfölj och en viktig del av bolagets mål att bli koldioxidneutralt till 2030.

Målet med det nya initiativet är tvåsidigt: För det första, att främja och underlätta skiftet från mindre energieffektiva plattvärmeväxlare till nya modernare produkter. Detta kommer att leda till betydande energibesparingar och minskade koldioxidutsläpp i kundernas processer. För det andra innehåller plattvärmeväxlare stora mängder värdefulla metaller som kommer att kunna återvinnas och återanvändas i nya produkter, då Stena Recyclings teknik möjliggör upp till 100 procent metallåtervinning.

- Detta är ett viktigt steg mot en mer cirkulär och hållbar strategi för materialframställning, tillverkning och produktleverans, säger Susanne Pahlén Åklundh, chef för Energidivisionen, och fortsätter:

- Inledningsvis kommer återvinningsinitiativet att omfatta Norden och tre typer av värmeväxlare, men vi ser stora möjligheter att framöver utvidga det till andra produktgrupper och geografiska områden.

- Samarbetet med Alfa Laval visar än en gång vilka effektiva cirkulära lösningar vi kan skapa när vi arbetar tillsammans. Samtidigt som industrin får hjälp med stora energieffektiviseringar säkrar vi en hög återvinning av äldre och ineffektiva värmeväxlare inom Sverige. Dessa material kan sedan användas som cirkulära kvalitetsråvaror till nya produkter, bland annat till nya värmeväxlare som Alfa Laval tillverkar, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling, Sverige.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096