23948sdkhjf

Stora Enso lägger ner - Northvolt lyfter upp

Förra veckan kunde vi berätta att Stora Enso vill stänga massa- och pappersproduktionen vid bruken i Kvarnsveden i Borlänge och Veitsiluoto i Kemi, Finland. 440 personer i Sverige och 670 i Finland skulle beröras av stängningen.

Samtidigt lyfte Kati ter Horst, chef för Stora Ensos pappersdivision att de söker samarbeten för att hjälpa de drabbade.

– Om ett beslut skulle tas att stänga bruken, kommer vi att ha ett nära samarbete med andra Stora Enso-enheter, kommunerna i Kemi och Borlänge, samt andra intressenter i syfte att stödja ny anställning och utbildning av drabbade medarbetare.

Northvolt som bygger  sin batterifabrik i Skellefteå och skriker efter arbetskraft - är inte sena att svara utan har varit i kontakt med Kvarnsveden.

- Vi har varit i kontakt med arbetsplatsen och vi för diskussioner hur vi ska kunna samarbeta framöver, berättar Katarina Borstedt expansionschef vid Northvolt för SVT men kan inte ännu förklara på vilket sätt.

- Det här har precis meddelats. Man är i förhandling med facken och annat.

- Kompetensgrunden man har av att komma från pappers och massa lämpar sig väldigt väl för att ta sig in i den gröna batteriindustrin. Tittar man på pappermassaindustrin och den industri som vi håller på att etablera genom vår batterifabrik som vi bygger så finns det många likheter mellan de kompetenserna och de arbetsuppgifterna som görs, säger Katarina Borstedt till SVT.

Men det blir tal om att flytta från Borlänge till Skellefteå får den som vill anta utmaningen. Det går inte att utföra Northvolts arbetsuppgifter på plats i Borlänge.

– Tyvärr är det svårt då det är helt olika fabriker, avslutar Katarina Borstedt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.532