23948sdkhjf

En bro av svenskt stål

Den upprustade Söderströmsbron är monterad i Stockholm, tillverkad i Sölvesborg och byggd av svenskt stål nedsmält i Avesta.

- Den här bron beräknas hålla i 120 år vilket är dubbelt så länge som dess företrädare. Därefter kan man smälta ner stålet och återanvända det, säger Tomas Eriksson (MP) miljö- och kollektivtrafikregionråd.

Region Stockholm berättar på sin hemsida att Söderströmsbron är tunnelbanebron mellan Gamla stan och Slussen - 60 år gammal och i behov av upprustning.

Vad ska då göras?

Genom att byta ut de fem gamla stålbroarna mot broar i rostfritt stål beräknar de att säkra Söderströmsbrons livslängd i ytterligare 120 år. Arbetet ska ske stegvis och även spåranläggningen som ligger på broarna byts. Allt för att minska behovet av framtida underhåll.

En av fördelarna med att använda rostfritt stål handlar om ytskyddet. 

- För att skydda den nuvarande bron från rost är den målad med blymönja och det undviker man med rostfritt stål som byggmaterial., säger Tomas Eriksson (MP)

En annan miljöåtgärd de berättar om är att man skippat kreosotimpregnerade träsliprar på bron och istället använder sliprar som inte behöver impregneras med miljöfarliga kemikalier. De så kallade sekisuisliprarna är till största delen gjord av återvunnet material.

Nästa år planeras projektet gå i mål.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.204