23948sdkhjf

Han tog hem SM-guldet i plåtslageri

Igår kunde vi följa årets final av SM för unga plåtslagare. Det var en intensiv dag med mycket skickligt plåtslageri och vid slutet av dagen kunde årets Sverigemästare avslöjas – Elias Karlsson från Lugnetgymnasiet i Falun tog hem guldet.

Under sex intensiva timmar den 15 april, tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna. Tävlingsuppgiften bestod av flera olika delar och inleddes med kundmöte, planering samt måttning och tillklippning av plåten. Därefter följde täckning av takfot med en fotränna (istället för hängränna) samt tillhörande utlopp från rännan, en så kallad utkastare.

När guldet äntligen skulle delas ut var det Elias Karlssons namn som ropades ut, en plåtslagare som visat sig vara både snabb och noggrann och som levererade ett estetiskt mycket tilltalande tävlingsbidrag.

Elias vann dessutom med god marginal tack vare en genomgående, mycket hög finish i både detaljer och helhet. Elias strategi var att tillverka så mycket som möjligt på verkstaden innan han tog sig ut till arbetsplatsen, vilket visade sig vara ett smart drag. Han upplevde dock de tre första timmarna som stressiga, men sedan slappnade han av och var klar en hel timme före slutsignal.

Det känns helt overkligt att vinna, sa en mycket glad och lite omtumlad Elias med guldet runt halsen.

Förutom äran och guldmedaljen fick Elias ta emot en vinstsumma om 6000 kr.

Juryns motivering:

Årets vinnare har visat prov på stor kunskap inom plåtslagaryrket och med sitt tävlingsbidrag lyckats fånga alla små detaljer till en helhet som är både funktionell och vacker.

På andraplats kom Anton Lindvall tätt följt av Loke Bodén på en tredjeplats. Resterande tävlande, Abbas Rezai, Felix Forsberg och Gustav Nilsson, kom på en delad fjärdeplats.

Årets SM-final livesändes på Youtube under nästan 8 timmar där tittarna guidades av plåtslagarproffs som kommenterade arbetets gång. Under sändningen fick tittarna även lära känna de tävlande, deras lärare, tävlingsledningen och domarna genom flera intervjuer.

Missade du finalen? Ingen fara – den går att se i efterhand här!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093