23948sdkhjf

Hydro vill utveckla och driva vätgasanläggningar

Aluminiumproducenten Norsk Hydro har börjat undersöka sin potential för att börja utveckla och driva vätgasanläggningar, som ett led i bolagets mål att sänka sina koldioxidutsläpp med 30 procent till 2030.

Hydro har utarbetat en strategi där bolaget vill stärka sin position inom koldioxidsnålt aluminium, och som ett led i bolagets ambition att år 2030 ha sänkt sina koldioxidutsläpp med 30 procent. Därför funderar bolaget nu på att gå in i vätgasvärlden.

Vi ser en betydande potential för industriell väteförbrukning. Att ta en roll inom vätgassektorn ger Hydro en möjlighet att minska industrins koldioxidutsläpp, samt utveckla en hållbar och lönsam verksamhet, säger Hilde Merete Aasheim, vd för Hydro.

Tanken är att övergå från gas till väte i flera anläggningar på flera platser.

– Hydro har unika funktioner som skiljer oss från andra industriella aktörer på grund av våra egna förnybara kraftpositioner och kompetens, samt att vi har en stor intern efterfrågan på gas som kan ersättas med gröna vätelösningar. Därför kan vi bygga och utveckla en komplett värdekedja för grönt väte i Norge, säger Hilde.

En trolig start på processen tror Hydro skulle vara att byta från gas till väte vid några av Hydros aluminiumverk i Norge.

– Som tidigare nämnt har vi en stor efterfrågan på gas. Denna används för uppvärmning i våra gjuterier och i vår anodproduktion, och här skulle en väteproduktionsanläggning kunna placeras nära förbrukningen, berättar Hilde.

Att använda sig av vätgas har varit uppe på agendan flera gånger för Hydro, men under de senaste åren har förutsättningarna förbättrats och nu har lönsamheten i att byta från gas till väte ökat. Detta eftersom teknikkostnaderna nu är lägre, och för att vätgasen blivit mer attraktiv. Bolaget menar även att satsningar på vätgas krävs för att nå EU:s ambitioner att bli klimatneutralt till 2050.

Nu ska Hydro utvärdera hur vägen framåt ska styras och hur bolaget ska kunna ställa om till vätgas på bästa sätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.111