23948sdkhjf

Brist på svetsare – kort YH-utbildning ska fylla tomrummet

För att möta den stora efterfrågan som finns på svetskompetens erbjuder Lernia utbildningen Internationell svetsspecialist, en ettårig utbildning för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper inom svetsteknologi.

Enligt en ny analys från Arbetsförmedlingen råder det stor brist på personer som behärskar klassiska industriyrken, bland annat svetsare. Arbetsförmedlingen fortsätter att lista svetsare, gasskärare och maskinoperatörer inom metall, som några av de yrken där konkurrensen fortsatt är mycket liten och behovet stort.

För att möta denna stora efterfrågan erbjuder Lernia därför utbildningen Internationell svetsspecialist – en ettårig distansutbildning med tio träffar i Trollhättan. Utbildningen finns till för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper.

– Att vara svetsare idag är ett hantverksyrke där du behöver omfattande kunskap om material, konstruktion och det praktiska utförandet. Som jag ser det, behövs utbildningen Internationell svetsspecialist för att säkerställa kvalitén på svetsade konstruktioner. I förlängningen kan det handla om att rädda människoliv, just för att svetsningarna behöver vara utförd på ett korrekt sätt, säger Moe Gillenäs, utbildningskonsult i industriteknik på Lernia.

Mattias Christensen studerar yrkeshögskoleutbildningen Internationell svetsspecialist idag.

– Utvecklingen inom branschen går framåt, då måste vi som arbetar inom branschen fördjupa oss och få mer kunskap för att kunna fortsätta bidra, säger han.

Utbildningen Internationell svetsspecialist är till största delen på distans, men innehåller tio obligatoriska platsträffar i Trollhättan. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med näringslivet, specifikt med Svetskommissionen som fått ge synpunkter och gett sin åsikt om att utbildningen räcker till.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172