23948sdkhjf

LKAB:s underhållsstopp närmar sig – reducerar med 60-70 procent

Som vår systerkanal U&D tidigare berättat planerades det för reducerat underhållsstopp i LKABs gruva i Kiruna. Detsamma gäller nu i deras gruva i Malmberget, Gällivare.

Läs också: LKAB förbereder reducerat underhållsstopp

Underhållsstoppet i maj kommer visserligen att hållas lika länge som vanligt - i två veckor men med kraftigt reducerad personal. Det blir underhåll av kvarnarbeten i anrikningsverket och murning i pelletsverken och de arbeten som inte hinns med nu ska utföras till hösten berättar NSD.

- Vanligtvis är det över 1100 personer som deltar vid stoppet men i år blir det 300-400 personer. Det är ungefär den mängd entreprenörer som dagligen finns hos oss. Majoriteten som kommer att arbeta är Gällivarebor men visa specialjobb som ska genomföras medför att ett mindre antal personer kommer in utifrån, säger Monika Sammelin som är tillföreträdande områdeschef för Malmberget till NSD.

Per Juntti är kommunikatör på LKAB och han kan bekräfta att stoppet reduceras.

- På grund av det allvarliga covid19-läget just nu har man tagit beslut att dra ner antalet jobb under underhållsstoppet i maj till minimum – det handlar om en reducering av stoppet på cirka 60 till 70 procent. Istället delar man nu upp det på två veckor nu i maj och två veckor senare under hösten, när läget har ljusnat. Och när det gäller de arbeten som trots allt genomförs nu så rör det sig om sådant som är produktionskritiskt, exempelvis då kvarnarbete och murning i verken samt byte av ett transportband under jord, berättar Per Juntti för Metal Supply.

Att beslutet fattats redan nu beror på att LKAB vill minska trycket på samhället.

- Trots att stoppet inte sker förrän i slutet av maj har man tagit det här beslutet redan nu, utifrån rådande läge, för att kunna planera och utföra ett så bra och säkert stopp som möjligt. Och skälet är helt enkelt att vi vill minska trycket på samhället, säger Per Juntti och avslutar: 

- Att man har möjlighet att ta det här beslutet har ju att göra med att vi nu har vaccinationer och man ser att läget bör vara bättre framåt. De jobb som man bedömer kan skjutas några månader framåt i tiden väljer man därför att skjuta på.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093