23948sdkhjf

SKF:s kullager har hittat till Mars

Den 18 februari 2021 landade NASA:s rymdsond Mars Rover på Mars. Sondens uppdrag är att leta reda på tidigare spår av liv på planeten och med på resan är flera olika företag, bland annat SKF som bidragit med sina kullager.

Varje gång NASA:s rymdsond Mars Rover ska samla in eller hantera sten- och regolitprover på planeten Mars, ska komponenter från SKF finnas med för att underlätta aktiviteterna. Dessa komponenter, närmare bestämt SKF:s Kaydon RealSlim-kullager, ska bidra till överlevnaden av sondens huvudsakliga robotarm, verktygskarusell, provuppsamlingstorn och provhanteringsenhet.

SKF:s kullager Kaydon RealSlim tillverkas i Muskegon, USA, hos bolagets dotterbolag Kaydon. Dessa används ofta i applikationer som kräver en noggrann balans mellan styrka, vikt, storlek, funktionalitet och tillförlitlighet, så som flygplanssystem, automatiserad precisionstillverkning och robotkirurgisk utrustning.

– Lagren vi designade och byggde för att hjälpa sonden utföra sina aktiviteter baserades på flera modeller av Kaydon-kullager med tunn sektion. Dessa skräddarsyddes av våra ingenjörer för att minimera vikten och spara utrymme, samtidigt som de bibehåller maximal funktionalitet för ett uppdrag där reparation eller ersättning helt enkelt inte är ett alternativ, säger Isidoro Mazzitelli, chef för produktutveckling och teknik i USA.

Förutom kullagren som ska användas vid sten- och regolitproverna användes även SKF:s lager i uppdragets bärraket, den som förde Mars Rover ut i rymden.

Trots att uppdraget är ett ärofyllt uppdrag för SKF är det inte första gången SKF:s lager hittat sin väg ut i rymden, och under mer än 40 år har SKF:s produkter funnits med på olika rymduppdrag.

– Våra delar har flugit med på dussintals kommersiella och statliga satelliter, rymdburna teleskop, ett brett utbud av bärrakter och i rymddräkter för astronauter. När förhållandena blir kritiska och applikationer krävande är ingenjörskunskap det enda sättet att lyckas, säger John Schmidt, vd för SKF i USA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078