23948sdkhjf

SSAB och Volvo ska ta fram världens första fordon av fossilfritt stål

Volvo och SSAB ska ta fram världens första fordon av fossilfritt stål

Volvokoncernen och SSAB har tecknat ett samarbetsavtal om forskning, utveckling, serieproduktion och kommersialisering av världens första fordon av fossilfritt stål. Redan i år planeras tillverkningen av fordonen att starta.

Under 2021 planerar Volvokoncernen för att starta tillverkning av konceptfordon och komponenter i fossilfritt stål som SSAB framställt med vätgas. Under 2022 planeras serietillverkning i mindre skala och sedan ska en gradvis upptrappning mot massproduktion börja.

– Vi är fast beslutna att bli ett klimatneutralt bolag senast 2050, i linje med Parisavtalet. Det innebär att våra fordon och maskiner kommer vara utsläppsfria när de är i drift, men också att vi ser över materialen som används i våra produkter – exempelvis stål. Detta är ett viktigt steg på vägen mot helt klimatneutrala transporter, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Volvo och SSAB kommer även att samarbeta inom forskning och utveckling för att optimera användningen av stål i Volvos produkter vad gäller vikt och kvalitet, och tillsammans utveckla fler produkter av fossilfritt stål.

– Vi tar nu stormsteg mot en helt fossilfri värdekedja hela vägen ut till slutkund. Tillsammans med Volvokoncernen kommer vi att inleda ett arbete för utveckling och serietillverkning av fossilfria stålprodukter. Det är en ny grön industriell revolution som vi ser växa fram, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

Inom ramen för partnerskapet ingår dessutom att se över gemensamma logistiklösningar som kan bidra till att minska SSAB:s miljöpåverkan vid interna och externa transporter. Ambitionen är att använda fordon från Volvo som drivs av batterier och bränsleceller.

SSAB:s produktion av stål som framställts med hjälp av vätgas sker inom ramen för Hybrit-initiativet, som SSAB driver tillsammans med LKAB och Vattenfall. Sedan augusti 2020 finns en pilotanläggning på plats som inom kort börjar tillverka mindre volymer av järnsvamp framställd med vätgas, som kommer att nyttjas för att tillverka det stål som kommer användas i samarbetet med Volvo.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.172